Laserbehandeling bij acne
Heb je last van ontstekingen en rode littekentjes van oude ontstekingen? Wil je er echt alles aan doen om je acne onder controle te krijgen? Dan kun je jouw acnebehandelingen aanvullen met een laserbehandeling van de huid.
Deze behandeloptie is een aanvulling op een reinigende acnebehandeling of een chemische peeling.
Maak hier een afspraak voor een intakegesprek.
Wil je eerst meer weten over de laserbehandeling bij acne? Lees dan hieronder de meest gestelde vragen over deze behandeling.
- De huid wordt gereinigd.
- Met de ND YAG vaatlaser wordt de huid behandeld.
- De behandeling is licht gevoelig. Je kunt de laserbehandeling ervaren als warme speldenprikjes.
- Het talg wordt door de laserbehandeling wat zachter waardoor we makkelijker de mee-eters kunnen verwijderen.
- Direct na de behandeling voelt de huid warm aan en kan licht gaan zwellen.
- Thuis koel je de huid met koude natte washandjes.
Onze ND Yag laser kunnen we inzetten bij een actieve acne met veel ontstekingen en/of mee-eters.
De laser werkt op twee niveaus: hij doodt de bacteriën die acne veroorzaken, de P. Acnes bacterie. En de laser verwarmt het talg in de talgklieren. Het talg wordt vloeibaarder waardoor mee-eters makkelijker te verwijderen zijn. Ook zullen nieuwe mee-eters minder snel ontstaan.
Bij restverschijnselen van acne, zoals roodheid en pigmentvlekjes zoals post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH), kan IPL of microneedling worden ingezet.
Meestal zijn er 6 – 10 behandelingen nodig, elke 2-3 weken. De huidtherapeut bespreekt dit tijdens het intakegesprek met je.
Deze laser maakt de huid egaler van kleur. Meestal zijn er 6 tot 10 behandelingen nodig, elke 2-3 weken. Daarna volstaat een behandeling per 3 -4 maanden. Zo blijft het resultaat optimaal. Alexandrite pigmentlaser en IPL stralen een bundel licht uit die door het pigment in de pigmentvlekken wordt opgenomen. De bruine kleur in het vlek absorbeert het licht en zet dit om in warmte. Het pigment in de pigmentvlek valt uit elkaar. De komende weken ruimt het lichaam zelf het pigment op.
We starten met een behandelfrequentie van 1 maal per 2 weken. Zodra de acne rustiger wordt zal er meer tijd komen tussen de behandelingen.
Na de behandeling is de behandelde huid rood, licht gezwollen en voelt warm aan. De acne is niet direct weg.
De dagen na de behandeling kan de huid wat rood blijven. Soms kunnen er kleine korstjes ontstaan. De huid zal de ontstekingen de komende dagen opruimen.
Het doel is om de actieve acne tot rust te brengen. Zodat de huid zich kan gaan herstellen.
Acnetherapie is een behandeling van de symptomen van acne. Helaas kunnen wij de oorzaak of oorzaken van acne niet wegnemen. Er kunnen altijd weer nieuwe ontstekingen en mee-eters ontstaan. Wij adviseren om dagelijks je huid goed te verzorgen met huidproducten die geschikt zijn voor de huid met acne.
De behandeling kan als licht gevoelig ervaren worden. De meeste mensen ervaren een warm speldenprikje bij de laserbehandeling.
De behandeling is geschikt voor huidtype 1 tot en met huidtype 3. Huidtype 1 is een hele lichte huid en een huidtype 3 hebben mensen veelal met een mediterrane afkomst.
Voor de behandeling hoef je je niet voor te bereiden. Voor de pijn kun je eventueel een half uur voor de afspraak 2 paracetamol innemen. Dit haalt het scherpe randje er af.
Het is belangrijk dat je jouw huid beschermt tegen de zon. Dit doe je door een zonbeschermingsproduct met minimaal SPF 30 te gebruiken. Direct na de behandeling is de Alhydran SPF 30 een fijne crème. Deze is op basis van Aloë Vera en vermindert ook de warmte in de huid.
Een overzicht van de tarieven per behandeling vind je hier
Zorgverzekeraars vergoeden deze kosten uit je aanvullende verzekering onder de noemer acnetherapie.
Ben je benieuwd of jouw zorgverzekeraar deze behandelingen vergoed? Neem dan contact hierover op met je zorgverzekeraar.