Laserbehandeling bij vaataandoeningen
Heb je last van rode en misschien wel blauwe of paarse vaatjes op je huid en wil je hier graag van af? Dan kunnen wij je helpen met een oplossing. Meestal zien wij de vaatjes of egale roodheid vanaf het 30e levensjaar toenemen. Al kun je hier als kind zelfs al last van hebben. Deze roodheid van de huid noemen we couperose. Als je daarbij ook nog puistjes bij krijgt wordt dat rosacea genoemd.
De behandelopties bij couperose en rosacea zijn laserbehandelingen met de vaatlaser en IPL.
Maak hier een afspraak voor een intakegesprek.
Wil je eerst meer weten over de behandeling van de rode huid? Lees dan hieronder de meest gestelde vragen over de behandeling met de vaatlaser en IPL.
- Tijdens de intake maken we eerst een huidscan met de Observ 520x. Dit is een fotoapparaat die jouw huid en huidproblemen goed in beeld brengt. Vooral bij de behandeling van de rode huid is het belangrijk om ook een goede foto te hebben van je huid voor de behandeling.
- De huidtherapeut bekijkt samen met jou de foto’s om het behandeldoel te bespreken.
- De huid wordt gereinigd.
- De behandeling kan bestaan uit een behandeling met alleen de Nd Yag 1064nm Vaatlaser of alleen IPL of de huidtherapeut gebruikt beide in één behandeling. Dit is geheel afhankelijk van de dikte van de vaatjes en de egale roodheid.
- De behandeling is licht gevoelig. Je kunt de laserbehandeling ervaren als warme speldenprikjes.
- Direct na de behandeling voelt de huid warm aan en kan gaan zwellen.
- Thuis koel je de huid met koude natte washandjes. De komende 48 uur doe je geen dingen die de doorbloeding in je huid flink stimuleren. Denk aan intensief sporten, sauna, nuttigen van alcohol en pittig eten.
- De dagen na de behandeling kunnen korstjes of blaasjes op de wangen ontstaan.
Onze vaatlaser en IPL stralen een bundel licht uit die door het bloed in de bloedvaten wordt opgenomen. De rode kleur in het bloed absorbeert het licht en zet dit om in warmte. De eiwitten in de bloedvaatjes stollen. Hierdoor worden de bloedvaatjes vernietigt waarna het lichaam deze zal opruimen.
- Teleangiëctasieën – oftewel enkele rode vaatjes
- kersenwratjes (kersangiomen)
- rood spinnetje (spider naevi)
- Egale roodheid die continu aanwezig is
- Rood bultje op de lip (venous lake)
- Blauwe en rode vaatjes op de benen
Dit is verschillend per type roodheid. Een spider kan na 1 behandeling al weg zijn. Flinke rode wangen kunnen 4 à 5 behandelingen nodig hebben. De huidtherapeut bespreekt dit tijdens het intakegesprek met je.
Na 4 weken plannen we altijd een controle afspraak in. Indien nodig kunnen de behandelde roodheden nogmaals behandeld worden.
Na de behandeling is de behandelde huid rood, licht gezwollen en voelt warm aan.
De dagen na de behandeling kan de zwelling wat toenemen. Soms kunnen er kleine korstjes en blaasjes ontstaan. De huid zal de komende weken de roodheid opruimen.
Een rustige huid! Niet meer vurig rood en vlekkerig. De roodheid hoort bij jouw huid, dus wat roodheid na je behandelsessies kan altijd blijven bestaan.
Door veroudering en genetische aanleg zullen er altijd weer nieuwe vaatjes kunnen ontstaan. Wij adviseren om dagelijks je huid goed te verzorgen. De Calmwise lijn van Medik8 is heel fijn voor de rode, gevoelige huid.
De behandeling kan als gevoelig ervaren worden. De meeste mensen ervaren een warm speldenprikje bij de vaatlaser. En bij IPL kan de hoeveelheid licht een schrikeffect geven.
De behandeling is geschikt voor huidtype1 tot en met huidtype 3. Huidtype 1 is een hele lichte huid en een huidtype 3 hebben mensen veelal met een mediterrane afkomst. De vaatlaser en IPL kunnen ook een werking hebben op het pigment van de huid. Daarom is behandeling bij donkere huiden niet mogelijk.
Voor de behandeling hoef je je niet voor te bereiden. Voor de pijn kun je eventueel een half uur voor de afspraak 2 paracetamol innemen. Dit haalt het scherpe randje er af.
De investering is afhankelijk van de grootte van het behandelgebied.
Een overzicht van de tarieven per behandeling vind je hier
Zorgverzekeraars vergoeden deze kosten uit je aanvullende verzekering onder de noemer camouflagetherapie. Sommige verzekeraars vergoeden geen laserbehandelingen.
Ben je benieuwd of jouw zorgverzekeraar deze behandelingen vergoed? Neem dan contact hierover op met je zorgverzekeraar.