Rosacea

Rosacea is een huidaandoening dat gekenmerkt wordt door rode verkleuringen van de gezichtshuid, voornamelijk wangen en neus zijn vaak aangetast. De betekenis van rosacea is ‘rood als een roos’. Soms wordt rosacea verward met acne, maar deze huidaandoeningen hebben niets met elkaar te maken.

Hoe onstaat rosacea?

De precieze oorzaak van het ontstaan van rosacea is nog niet bekend, wel zijn er diverse theorieën over de ontstaanswijze. Rosacea kan ontstaan doordat de bloedvaatjes in het gezicht zeer verwijd zijn doordat ze reageren op prikkels van binnenuit en buitenaf. Hierdoor ontstaat er een stilstand van het bloed wat een ontstekingsreactie van de huid oproept. Door deze ontstekingsreactie krijgt de huid last van roodheid, zwelling, bultjes en puskopjes. Een andere theorie over het ontstaan van rosacea is een veranderend huidmilieu. Normaal gesproken geven bepaalde microbewoners van de huid geen problemen, maar als deze in grote aantallen toenemen kan het een ontstekingsreactie veroorzaken. Het blijft eigenlijk nog zoeken naar de daadwerkelijke ontstaanswijze.

Oorzaken van rosacea

De ontstaanswijze is dus nog niet exact bekend, wel zijn er een aantal factoren gevonden die de rosacea doen verergeren. Deze factoren/oorzaken zijn:

  • Voedingsmiddelen en alcohol: het gebruik van alcohol en sterk gekruid of warm eten zorgt voor een verwijding van de oppervlakkige bloedvaatjes en kunnen de rosacea doen verergeren. Het is geen oorzaak voor het ontstaan van rosacea, alleen een factor die de rosacea doet toenemen.
  • Geneesmiddelen: zoals vaatverwijdende middelen of uitwendig gebruik van corticosteroïden
  • Temperatuur: in de winter is rosacea vaak erger dan in de zomer, waarschijnlijk door de overgang van koude naar warmte
  • Productgebruik: bepaalde crèmes, reinigingslotions, shampoos en andere huidproducten kunnen een irritatie geven op de huid en een ontstekingsproces aanwakkeren
  • Stress: door stress van schaamte voor de rosacea, kan de huidaandoening zich verergeren onder invloed van bepaalde stresshormonen
  • Hormonen: vooral vrouwen merken tijdens de overgang een toename van de klachten

Verschijnselen van rosacea

Rosacea kenmerkt zich door roodheid van de wangen en soms ook de neus, midden van het voorhoofd en de kin. De roodheid is diffuus verspreidt, maar er kunnen ook rode, uitgezette, vertakte bloedvaatjes zichtbaar zijn. Daarnaast zijn kunnen er ook bultjes en puistjes aanwezig zijn op de huid, maar er zijn vaak geen mee-eters zichtbaar. Verder ontstaat rosacea veelal pas op een wat latere leeftijd, zo rond de 30 en 50 jaar en komt het vaker voor bij vrouwen. Mensen met rosacea blijven er vaak hun hele leven gevoelig voor, maar is met behandeling wel goed te stabiliseren.

Behandeling van rosacea

Het belangrijkste bij rosacea is zo min mogelijk de huid te irriteren, gebruik milde producten en wees voorzichtig met het verwijderen van bijvoorbeeld make-up. Probeer verder overmatig zonnen, het eten van sterke kruiden, alcohol en rokerige ruimtes te verwijden, dit kan de huid irriteren en aanzetten tot een toename van de rosacea. Er zijn diverse behandelingen mogelijk om de rosacea onder controle te houden. De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij rosacea, zijn: