Spider naevus 

Een spider naevus wordt in de volksmond ook wel een spinnenkopje of spider genoemd. Het is een veelvoorkomende, onschuldige vaataandoening van de huid. De naam spider is ontstaan doordat de aandoening op een spin lijkt. In het midden is namelijk een rood bultje zichtbaar met vertakkingen van rode vaatjes naar de zijkant.

Hoe onstaan een spider naevus ?

Een spider naevus is een goedkaardige uitstulping van een bloedvaatje en ontstaat door een plaatselijke verwijding van dit bloedvaatje.

Oorzaken van een spider naevus

Oorzaak voor het ontstaan van een spider naevus is nog niet goed bekend, wel zouden hormonale factoren een grote rol spelen in het ontstaan. Maar vaak komen ze spontaan opzetten.

Verschijnselen van een spider naevus

Een spider naevus wordt herkend door een rood bultje wat het centrum is, vanuit het centrum lopen kleine rode vaatjes naar buiten. Dit is te vergelijken met de pootjes van een spin. Spiders kunnen al op jonge, kinderleeftijd voorkomen. Als dit het geval is verdwijnen ze vaak ook weer na de puberteit. Verder is bekend dat ongeveer 40% van de zwangeren last krijgen van één of meerdere spiders. Ook deze kunnen spontaan verdwijnen na de zwangerschap. Voorkeurslocaties zijn voornamelijk in het gezicht, maar ze kunnen ook in de hals, decolleté en op de handen voorkomen.

Behandeling van een spider naevus

Aangezien een spider naevus zich vaak in het gezicht bevindt, kan het als cosmetisch storend worden ervaren. Behandeling hiervan is vaak eenvoudig. De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij een spider naevus, zijn: