Verwijderen huidoneffenheden
Heb je last van steelwratjes, ouderdomswratjes of andere bultjes en wil je hier graag van af? Dan kunnen wij je helpen met een oplossing. Er zijn allerlei bultjes en vlekjes die je kan krijgen wanneer je ouder wordt. Meestal zien wij dit vanaf het 30e levensjaar toenemen. Al deze huidoneffenheden worden ook wel huidaanhangsels of skintags genoemd.
De behandelopties bij huidoneffenheden zijn elektrocauterisatie, elektrocoagulatie en curettage.
Maak hier een afspraak voor een intakegesprek.
Wil je eerst meer weten over het verwijderen van huidoneffenheden? Lees dan hieronder de meest gestelde vragen over de behandeling van onder ander steelwratjes en ouderdomswratten.
- De huidtherapeut kijkt samen met jou welke huidoneffenheden je wil laten verwijderen.
- Met huidalcohol wordt het behandelgebied gedesinfecteerd.
- Per steelwratje, ouderdomswrat of kersenwratje kan de behandeling verschillend zijn. Zie hieronder de uitleg van de verschillende behandelingen.
- Na de behandeling zitten er korstjes op de verwijderde huidoneffenheden. Deze laten we verder met rust en brengen geen crème aan. Dit kan de huid verweken waardoor genezing langer duurt.
- Na de behandeling is de huid mogelijk, rood, licht gezwollen en er zitten korstjes op de huid.
Goedaardige huidoneffenheden zoals steelwratjes, ouderdomswratten en kersenwratjes kunnen op verschillende manieren behandeld worden. We kijken naar de locatie, de grootte en dikte van het te behandelen plekje om een keuze te maken in de behandelmethoden.
Als je meerdere huidoneffenheden hebt kan het voorkomen dat we meerdere behandeltechnieken gebruiken tijdens één behandeling.
Cauterisatie is een medische term die staat voor het wegbranden van weefsel. Bij de behandeling wordt gebruik gemaakt van een veilige laagstroom.
De huidtherapeut houdt een puntige elektrode vlak boven het huidoppervlak waarna een vonkje tussen de elektrode en de huid ontstaat. Hierdoor kunnen de huidoneffenheden zeer secuur worden weggebrand en zullen de behandelde plekjes zwart gekleurd worden. Na de behandeling ontstaan er korstjes op de behandelde huid, deze vallen na 2 weken vanzelf van de huid.
Curettage is het weg schrapen van de huid. Dit doen we met een steriel mesje waarmee de goedaardige huidoneffenheden van de huid worden geschraapt en vlak worden gemaakt. Bij curettage kan de huid wat gaan bloeden. Na de behandeling kan de huid er uit zien als bij een schaafwondje. De uren en dagen na de behandeling vormt zich een korstje, welke na 2 weken weer van de huid af valt.
Coagulatie zetten we vooral in bij de rode huidaandoeningen zoals kersenwratjes of rode spinnetjes (spider naevi). Bij coagulatie worden door warmte de eiwitten in het bloedvaatje verandert van structuur. De rode kleur van het bloed is niet meer zichtbaar of grijs gekleurd. Er zit nu een korstje onder de huid. Je lichaam gaat dit zelf opruimen de komende weken. Na de behandeling is de huid rood en soms wat gezwollen.
Coagulatie kunnen wij toepassen met onze ND-Yag laser of met een coagulatieapparaat. Bij de laser gebruiken we licht om te coaguleren. Bij het coagulatieapparaat gebruiken we een dunne naald en wat stroom om te coaguleren.
- Steelwratjes (fibromen)
- kersenwratjes (kersangiomen)
- ouderdomswratten (verruca seborrhoica)
- rood spinnetje (spider naevi)
- kleine zwarte en bruine bultjes bij de donkere huid (dermatosis papulose nigra)
Dit is verschillend per huidoneffenheid en hoe groot deze is. Meestal kunnen wij in 1 behandeling het huidplekje verwijderen. Veel mensen hebben meerdere huidoneffenheden om te verwijderen. De behandeling duurt 15 of 30 minuten en wij behandelen zo veel mogelijk huidoneffenheden in de behandeltijd.
Na 4 weken kunnen de behandelde huidoneffenheden nogmaals behandelen indien nodig.
Veel mensen hebben een groot gebied aan huidoneffenheden om te laten behandelen. Wij behandelen 1x per week een deel van het gehele behandelgebied tot het gewenste resultaat behaald is.
Na de behandeling is de behandelde huid rood en licht gezwollen.
Bij elektrocauterisatie verbranden we de huid waardoor de behandelde plekjes zwart van kleur zullen zijn. Ze vallen na de behandeling tijdelijk meer op. De dagen na de behandeling zal er een korstje vormen. Deze valt er 1 à 2 weken na de behandeling af. De huid is hierna lichtroze van kleur, omdat de huid nog geen pigment bevat. Bescherm de huid extra goed tegen het zonlicht. Het pigment zal zich in de weken na de behandeling vormen.
Bij coagulatie krimpt het plekje als het ware, waardoor het veelal niet of nauwelijks nog te zien is na de behandeling. Er kan zich een korstje vormen. De huid heeft ongeveer 2 weken nodig om te genezen.
Een gladde huid! Na 4 weken is de huid hersteld en voelt de huid glad aan.
Door veroudering en genetische aanleg zullen er altijd weer nieuwe plekjes ontstaan. Wij adviseren om dagelijks een bodylotion te smeren met glycolzuur . Hiermee exfolieer je dagelijks de huid op een milde wijze. Nieuwe plekjes ontstaan minder snel en je huid voelt glad aan.
De behandeling kan als gevoelig ervaren worden. De gevoeligheid is verschillend per locatie en de hoeveelheid huidoneffenheden die verwijdert moeten worden. De meeste mensen ervaren een warm prikje en bij cauterisatie een schrik effect.
Wanneer de behandeling te gevoelig is kun je bij de huisarts een recept aanvragen voor EMLA-crème. Deze crème verdoofd de buitenkant van de huid waardoor de behandeling minder gevoelig is. De crème breng je 45-60 minuten voor de behandeling aan. Je brengt op een gereinigde huid een dikke laag crème aan en dekt dit af met huishoudfolie. De huidtherapeut haalt tijdens de behandeling de folie en de crème van de huid.
De behandeling is bij elke huidskleur mogelijk. Er is wel een groter risico op een litteken of hypopigmentatie (witte vlekjes) bij een donkere huid.
Voor de behandeling hoef je je niet voor te bereiden. Voor de pijn kun je eventueel een half uur voor de afspraak 2 paracetamol innemen. Dit haalt het scherpe randje er af.
Wanneer de behandeling te gevoelig is kun je bij de huisarts een recept aanvragen voor EMLA-crème. Deze crème verdoofd de buitenkant van de huid waardoor de behandeling minder gevoelig is. De crème breng je 45-60 minuten voor de behandeling aan. Je brengt op een gereinigde huid een dikke laag crème aan en dekt dit af met huishoudfolie. De huidtherapeut haalt tijdens de behandeling de folie en de crème van de huid.
Het aantal behandelingen is afhankelijk van de grootte van het gebied. De huidtherapeut bespreekt dit tijdens het intakegesprek.
Een overzicht van de tarieven per behandeling vind je hier
Wordt de behandeling voor het verwijderen van de huidoneffenheden vergoed door mijn zorgverzekering?
Dit wisselt per zorgverzekering. Als het vergoed wordt worden alleen behandelingen in het gezicht vergoed. Lees hiervoor de voorwaarden van de polis goed door.