Venous lake / Bultje op de lip

Een venous lake is een goedaardige huidaandoening die zich kenmerkt als een verwijd bloedvat en vaak op de onderlip te vinden is. Het is een met bloed gevulde holte.

Hoe onstaat een venous lake ?

Een venous lake kan worden vergeleken met een bloedbaar en is dus een holte gevuld met bloed. Deze holte ontstaat door een verwijding van bloedvaatjes of een oppervlakkige ader. Er wordt verondersteld dat de bloedvaatjes verwijden doordat het bindweefsel in de wanden slapper en zwakker is

Oorzaken van een venous lake

Er wordt gedacht dat een venous lake kan worden veroorzaakt door veelvuldige blootstelling aan de zon. Deze blootstelling aan de zon maakt namelijk het bindweefsel in het lichaam zwakker, waarbij elastine vooral verloren gaat.

Verschijnselen van een venous lake

Een venous lake ziet eruit als een rond, blauw-rood bultje van ongeveer 1 cm groot. De voorkeurlocatie is de onderlip en oren. Maar het kan ook op andere plaatsen in het gezicht voorkomen die veel door de zon zijn beschenen. Een venous lake is leeg te drukken, maar zodra de druk los wordt gelaten vult het zich weer. Dit is niet bij iedereen het geval, sommige zijn niet leeg te drukken. Een venous lake wordt vaker bij mannen gezien dan bij vrouwen.

Behandeling van een venous lake

Een venous lake is goed te behandelen door een huidtherapeut. Allereerst is zonbescherming van groot belang om een venous lake te voorkomen. Het is daarom verstandig om de huid in te smeren met een SPF van 30 of hoger. De behandeling die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij een venous lake, is: