Seniele angiomen / Kersenwratjes

Seniele angiomen staan beter bekend als kersenwratjes en zijn goedaardige, onschuldige huidtumoren. De seniele angiomen kunnen al rond het 15e levensjaar ontstaan en zitten verspreid over het gehele lichaam.

Hoe onstaan seniele angiomen?

Helaas is het niet precies bekend hoe een kersenwratje ontstaat, wel blijkt er op de plekken waar een kersenwratje zit sprake te zijn van een defect in het bindweefsel. Hierdoor ontstaat er een plaatselijke toename van kleine, zeer verwijde bloedvaatjes.

Oorzaak van seniele angiomen

Er is bekend dat het ontstaan van seniele angiomen genetisch bepaald kan zijn. Vaak zijn er seniele angiomen zichtbaar zowel ouders als kinderen. Tevens zien we een kersenwratje vaker voorkomen bij mensen met een blanke huid. Tot slot kan overmatige blootstelling aan UV-stralen (en dus zonlicht) zorgen voor het ontstaan van de kersenwratjes.

Verschijnselen van seniele angiomen

Seniele angiomen kenmerken zich als kleine, ronde rode bultjes van ongeveer een paar millimeter groot. Ze kunnen al rond het 15e levensjaar ontstaan en nemen vaak in aantallen toe. Veelal komen de kersenwratjes voor op de romp, maar ze kunnen ook zeker in het gezicht of de nek voorkomen.

Behandeling van seniele angiomen

Er zijn mogelijkheden om de seniele angiomen te behandelen. De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij seniele angiomen, zijn: