Oedeemtherapie

Vochtophopingen, ook wel oedeem genoemd, kunnen jou veel klachten geven. Zoals een pijnlijk, zwaar gevoel aan de benen, arm of borst. Heb je hier last van en wil je dit aanpakken? Wij helpen je hier graag bij.

Maak hier een afspraak voor een intakegesprek.

Wil je eerst meer weten over de behandeling van oedeem? Lees dan hieronder de meest gestelde vragen over oedeemtherapie.

Bij oedeemtherapie behandelen wij oedeem. Er zijn verschillende soorten oedeem zoals veneus oedeem, lipoedeem en lymfoedeem. Oedeemtherapie is een verzameling van behandelingen die wij kunnen inzetten bij oedeem en langdurige wonden. Bij de intake bespreken wij de klachten en de mogelijke oorzaak van het oedeem. We bekijken de huid en voelen aan de huid in het gebied waar oedeem zit. Aan de hand van dit onderzoek stelt de huidtherapeut een behandelplan op. Dit kan bestaan uit de volgende behandelingen:

Afhankelijk van het type oedeem, de locatie van het oedeem en de ernst van het oedeem wordt één of meerdere behandelingen ingezet.

Dit is erg afhankelijk van de ernst van het oedeem. Sommige mensen met oedeem hebben aan 6 behandelingen voldoende. Andere mensen komen een jaar lang 1 keer per week voor behandeling. De huidtherapeut bespreekt dit tijdens het intakegesprek.

Wij starten met een wekelijkse behandeling, soms zelfs 2 keer per week. Zodra het oedeem soepeler wordt en afneemt zal er meer tijd tussen de behandelingen komen.

Een soepele huid waarbij het oedeem is afgenomen en onder controle is. Je krijgt alle kennis en tools om zelf je oedeem onder controle te houden.

Oedeem kan zacht en soepel zijn, maar het kan ook verhard zijn. We spreken dan van fibrose. De eiwitten in het oedeem gaan samenklonteren en vormen een harde plek in de huid.

Wanneer oedeem soepel is is de behandeling niet pijnlijk. Wanneer er een fibrose plek in het oedeem aanwezig is kan de behandeling hiervan wat gevoelig zijn.

Het tarief van oedeemtherapie wordt bepaald door jouw zorgverzekering.

Een overzicht van de tarieven per behandeling vind je hier

Oedeemtherapie wordt mogelijk vergoed uit jouw zorgverzekering. Oedeemtherapie komt uit hetzelfde vergoedingspotje als fysiotherapie. De eerste 20 behandeling worden vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Vanaf de 21e behandeling komt de vergoeding vanuit de basisverzekering.