Compressietherapie

Vocht in de benen, armen, gezicht of borst. Dit kan erg vervelend zijn omdat het een zwaar gevoel geeft, zorgt voor een pijnlijke verharde huid of omdat er een wondje zit die maar niet dicht wil.

Vocht onder de huid wordt ook wel oedeem genoemd. Er zijn verschillende soorten oedeem elk met hun eigen oorzaak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lymfoedeem, lipoedeem en veneus oedeem.

Heb je last van oedeem en wil je dit nu eens echt aanpakken? Wij helpen je hier graag bij. Door jou alle tools, kennis en behandelingen te geven die er nodig zijn om jouw oedeem onder controle te krijgen.

Oedeem behandelen wij, afhankelijk van het type oedeem, met Compressietherapie, Manuele Lymfedrainage en het aanmeten van Therapeutisch Elastische Kousen.

Maak hier een afspraak voor een intakegesprek.

Wil je eerst meer weten over Compressietherapie? Lees dan hieronder de meest gestelde vragen over compressie bij oedeem.

Compressie betekent druk. Wij geven bij compressietherapie een tegendruk in het oedeemgebied, zodat het vocht weer opgenomen wordt door het lymfesysteem. Hiervoor kunnen wij verschillende materialen inzetten zoals zwachtels, compressiesystemen met klittenband, masserende pads en pelotten.

Tijdens het intakegesprek kijkt de huidtherapeut naar de verschillende mogelijkheden voor compressie. Hierbij wordt een afweging gemaakt aan de hand van het type oedeem, de ernst en locatie van het oedeem. Ook kijken wij naar jouw persoonlijke situatie om zo de best mogelijke behandeling aan jou te kunnen bieden.

Dit is geheel afhankelijk van het type oedeem, de locatie en de ernst van het oedeem. Meestal starten wij met 2 maal per week compressietherapie. Wanneer het oedeem onder controle is kan een steunkous aangemeten worden.

Je kunt zelf ook iets doen om het oedeem te verminderen:

  • Loop zoveel mogelijk bij oedeem in de benen
  • Wikkel de voet goed af tijdens het lopen
  • Beweeg de benen ook als je veel ligt of zit, draai rondjes met de enkels, beweeg de benen om de beurt naar je toe
  • Beweeg de armen bij oedeem in de armen
  • Draag het compressiemiddel dag en nacht

Compressietherapie zorgt ervoor dat een been of arm nagenoeg oedeemvrij wordt. Bij een verharding van de huid (fibrose) is het doel om de huid weer zacht en soepel te maken. Zodat de fibrose geen of minder pijnklachten geeft.

Zwachtels om je benen of armen is niet pijnlijk. Het kan direct verlichting geven. Maar het kan ook als zwaar en vervelend ervaren worden. Ook hierbij is het type oedeem, de ernst en de locatie van het oedeem een belangrijke factor.

Een verharding van de huid kan zonder compressie al pijnlijk zijn. Een fibrosepad kan direct verlichting geven door de constante druk. En soms kan het na een paar uur dragen van de pad opeens genoeg zijn.

Tijdens de behandeling leggen wij uit wat normale reacties zijn op de compressiemiddelen.

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de ernst van het oedeem. De huidtherapeut bespreekt dit tijdens het intakegesprek.

Het tarief van compressietherapie wordt bepaald door jouw zorgverzekering.

Een overzicht van de tarieven per behandeling vind je hier

De eerste 20 behandelingen van oedeem komen uit de aanvullende verzekering. Of voor eigen rekening wanneer je geen aanvullende verzekering hebt.

Vanaf de 21e behandeling komt de vergoeding uit de basisverzekering. Bij een aantal zorgverzekeraars moeten wij hiervoor eerst een aanvraag doen.