Lipoedeem

Lipoedeem is een aandoening waarbij er een verstoorde aanmaak is in de vetcellen, waardoor er een abnormale verdeling van het vetweefsel over het lichaam is. Het woord lipoedeem betekent dan ook letterlijk vetzwelling. Patiënten met lipoedeem hebben vaak last van pijnlijke, zware benen en krijgen snel blauwe plekken.

Hoe ontstaat Lipoedeem?

Er is bij lipoedeem sprake van een verstoorde aanmaak in de vetcellen, maar de ontstaanswijze van deze aandoening is nog niet bekend. Wel is gebleken dat de vetcellen ook vocht aantrekken, waardoor de naam lipoedeem is ontstaan. Lymfoedeem kan geen lipoedeem veroorzaken, maar als iemand lipoedeem heeft kan er wel lymfoedeem ontstaan. Dit wordt dan lipolymfoedeem genoemd.

Oorzaak van Lipoedeem

Er zijn diverse factoren gevonden die het ontstaan dan lipoedeem kunnen doen vergroten. Deze oorzaken zijn:

  • Hormonale factoren: lipoedeem kan zich ontwikkelen tijdens een zwangerschap en bij een tekort aan schildklierhormonen.
  • Erfelijkheid: vaak komt de aandoening bij meerdere personen binnen de familie voor
  • Geslacht: lipoedeem komt bijna alleen bij vrouwen voor
  • Overgewicht: ongeveer 70 tot 80% van de mensen met lipoedeem heeft overgewicht

Kenmerken van Lipoedeem

Lipoedeem kenmerkt zich door een vergroting van het vetweefsel in de benen, billen en in sommige gevallen de armen. Hierbij zijn de taille, enkels en voeten niet aangedaan. Dit is direct een verschil met lymfoedeem, waarbij de voeten vaak wel meedoen. Verder hebben patiënten met lipoedeem vaak last van pijnlijke, zware benen en krijgen ze snel blauwe plekken. De aandoening komt over het algemeen alleen bij vrouwen voor en wordt vaak pas zichtbaar aan het eind van de puberteit. Lipoedeem bevindt zich altijd in beide ledematen (beide benen en/of beide armen). Als iemand besluit af te vallen, is het vaak erg lastig om ook omvang te verliezen in de ledematen die zijn aangetast door het lipoedeem.

Behandeling van Lipoedeem

Omdat de oorzaak nog niet bekend is van deze aandoening, is de behandeling ook sterk gericht op de gevolgen van lipoedeem. Een aantal tip die thuis toegepast kunnen worden zijn:

  • Let op het ontstaan van overgewicht, voorkom toename van het lipoedeem. Bij een normaal gewicht zal afvallen geen effect hebben op het lipoedeem
  • Beweeg voldoende

De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij lipoedeem, zijn: