Lentigo solaris / Pigmentvlekken

Bij de oudere huid kunnen goedaardige pigmentvlekken optreden. Ouderdomsvlekken ontstaan op de huiddelen die veel aan de zon worden blootgesteld, zoals het gezicht, decolleté en de handruggen. Op deze plekken is door de zon de pigmentverdeling verstoord, waardoor donker gepigmenteerde vlekken ontstaan. Andere benaming voor pigmentvlekken is lentigo solaris (vlekken door de zon), lentigo senilis (ouderdomsvlekken) en levervlekken. Pigmentvlekken komen bij 90% van alle blanke mensen voor boven de 60 jaar.

Hoe ontstaat Lentigo solaris?

Een pigmentvlek ontstaat door een toename van pigment tussen de huidcellen en door een woekering van pigmentcellen. De melanocyten, cellen die pigment aanmaken, maken te veel pigment aan waardoor er een donkere vlek ontstaat op de huid.

Oorzaak van Lentigo solaris

De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van pigmentvlekken is de zon. Er is een duidelijk verband zichtbaar tussen het ontstaan van een lentigo solaris en de mate van zonblootstelling. Ook mensen die veelal onder de zonnebank liggen, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van pigmentvlekken op het lichaam. Tevens kan een pigmentvlek ontstaan als de hormoonbalans verstoord is, zoals bij een zwangerschap, het gebruik van een anticonceptiemiddel en de overgang/menopauze.

Kenmerken van Lentigo solaris

Lentigo solaris kenmerken zich als donkere vlekken op de door de zon beschenen delen van het lichaam. De voorkeurslocaties zijn dan ook het gezicht, de handen en decolleté. Pigmentvlekken komen vooral bij mensen met een blanke huid voor, bij de donkere huid komt het slecht bij uitzondering voor. Verder bestaat er geen voorkeur voor geslacht en varieert de grote van enkele millimeters tot 5cm, maar ze kunnen ook groter worden.

Behandeling van Lentigo solaris

Bij pigmentvlekken geldt: voorkomen is beter dan genezen. Smeer daarom uw huid altijd goed in met zonnebrand met een hoge factor (SPF 30 of hoger), om pigmentvlekken zoveel mogelijk te voorkomen. De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij lentigo solaris, zijn: