Hypertrichose

Hypertrichose is een vorm van overbeharing die niet gebonden is aan een bepaald patroon en die zowel bij mannen als bij vrouwen kan voorkomen. Vaak is er meer beharing zichtbaar op plekken waar normaal gesproken lichte beharing aanwezig is. Mocht er sprake zijn van overbeharing bij vrouwen op plekken volgens het mannelijke beharingspatroon, dan heet dit hirsutisme. Hypertrichose kan een aangeboren aandoening zijn, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Het wordt door veel mensen als cosmetisch storend ervaren.

Hoe ontstaat Hypertrichose?

Er zijn een aantal mogelijkheden waardoor hypertrichose kan ontstaan, maar complete zekerheid naar de ontstaanswijze is nog niet bekend. Deels ontstaat hypertrichose door een transformatie van korte, lichte haartjes (vellushaartjes) naar langere, dikkere en gepigmenteerde haren (terminale haren). Deze transformatie vindt ook plaats in de oksels en liezen, maar kan bij hypertrichose ook op andere lichaamsdelen plaatsvinden. Verder kan er sprake zijn van een toegenomen duur van de groeifase van een haarzakje. Als een haartje zich langer in de groeifase bevindt (anagene fase), ontstaat er een langere en dikkere haar. Tot slot is gebleken dat sommige mensen met hypertrichose meer haarzakjes hebben in een bepaald lichaamsdeel. Deze toegenomen dichtheid van haarzakjes kan ook leiden tot hypertrichose.

Oorzaken van Hypertrichose

Er zijn diverse oorzaken en dus vele vormen van hypertrichose. De belangrijkste oorzaken worden hieronder genoemd:

  • Erfelijkheid: hypertrichose kan aangeboren zijn, vooral in landen rond de Middellandse Zee en Zuid-Aziatische landen komt deze aandoening vaak voor. De donsharen op het gezicht, armen en benen zijn hier wat donkerder en meer aanwezig.
  • Gelokaliseerde hypertrichose: overbeharing kan ook gelokaliseerd voorkomen bij bijvoorbeeld grote moedervlekken (Naevus van Becker)
  • Medicijnen: sommige medicatie kan hypertrichose als bijwerking geven, waarbij de toegenomen haargroei vaak zichtbaar is op de rug, borst, ledematen en in het gezicht. Medicijnen die deze bijwerkingen hebben zijn onder andere: fenytoïne (tegen epilepsie), cyclosporine (tegen psoriasis), psoraleen (tegen psoriasis en vitiligo) en corticosteroïden.
  • Onderliggende ziektes: hypertrichose kan ontstaat door verschillende ziektes, zoals anorexia nervosa, infectieziekten, sommige vormen van kanker en een traag werkende schildklier.
  • Wrijving, ontstekingen, chronische prikkeling en irritatie: dit kan een trigger zijn waardoor hypertrichose ontstaat.

Kenmerken van Hypertrichose

Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en kan zich uiten op alle lichaamsdelen. De overbeharing kan zich al voordoen bij de geboorte, maar kan ook pas op latere leeftijd naar boven komen. Verder kan hypertrichose plaatselijk zijn, maar het kan zich ook manifesteren over het gehele lichaam.

Behandeling van Hypertrichose

Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen bij hypertrichose, zodat deze eventueel behandeld kan worden. Mocht hypertrichose bijvoorbeeld ontstaan door het gebruik van een bepaald medicijn, dan kan deze eventueel worden aangepast. De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij hypertrichose, zijn: