Elektrisch Epileren

Wil je van je ongewenste haren af? En ben je klaar met epileren, scheren of harsen? Dan kunnen wij je helpen met een duurzame oplossing. De behandelopties bij ongewenste haargroei zijn laserontharing en elektrische epilatie.

Laserontharing werkt alleen bij bruine en zwarte haren. Heb je witte, grijze, blonde of rossige haren dan biedt elektrische epilatie jou de oplossing.

Maak hier een afspraak voor een intakegesprek.

Wil je eerst meer weten over elektrisch epileren? Lees dan hieronder de meest gestelde vragen over elektrisch ontharen.

  1. De huidtherapeut bespreekt samen met jou welk gebied we gaan behandelen.
  2. De huid wordt gedesinfecteerd.
  3. Haartje voor haartje behandelen wij het gebied. De haartjes laten na het geven van wat stroom los en deze worden direct verwijdert.
  4. Aan het eind van de behandeling brengt de huidtherapeut Alhydran SPF 30 aan. Dit is een crème op basis van aloë vera wat de warmte uit de huid trekt. Door de minerale zonnefilters met een SPF 30 is je huid direct beschermt tegen de zon.

Een heel dun naaldje brengen we in het haarzakje waar we wat stroom afgeven aan de voedingsbomen van het haarzakje. Hierdoor wordt het haarzakje vernietigd en kan het geen nieuwe haar maken.

Dit proces werkt wanneer het haartje in de juiste fase van de haargroeicyclus zit.

De haren groeien in een cyclus. De haren die in de groeifase zijn zitten met de haarwortel vast aan de voedingsbodem van het haarzakje. Alleen deze haren worden effectief behandeld tijdens de elektrisch epilatie.

Gemiddeld zit 20% van de zichtbare haren in de groeifase. De cyclus duurt bij haren in het gezicht ongeveer 4 weken. Doordat niet alle haren in de groeifase zitten zullen er altijd meerdere behandelingen nodig zijn.

Witte, grijze, blonde en rossige haren behandelen wij met elektrisch ontharen. Deze haren zijn dik en voelen stug aan. De zachte donshaartjes kunnen wij niet behandelen.

Bruine en zwarte haren behandelen wij met laserontharing.

Het aantal behandelingen met elektrische epilatie varieert enorm. Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van het gebied, het aantal haren, medicatie gebruik en hormonale veranderingen. De duur van het behandeltraject is minimaal één jaar.

Tijdens het intakegesprek maakt de huidtherapeut een schatting van het aantal behandelingen.

Hoe vaak je behandelt zal worden met elektrische epilatie is afhankelijk van de verschillende factoren zoals de grootte van het gebied, het aantal haren, medicatie gebruik en hormonale veranderingen.

Meestal beginnen we met een behandelfrequentie van 1x per week 30 minuten. Wanneer het aantal haren afnemen wordt er afgebouwd in de behandelfrequentie.

Tijdens het intakegesprek adviseert de huidtherapeut een behandelfrequentie. Gedurende de behandelingen evalueren we samen hoe de voortgang gaat en zal de behandelfrequentie mogelijk worden bijgesteld.

Na elke behandeling komen er minder haren terug. Het uiteindelijke doel is om de storende dikke haren blijvend te verwijderen, zodat je je niet meer dagelijks hoeft bezig te houden of er zichtbare haren in het gezicht zitten. De huid voelt glad en zacht aan. Ook de ontstekingen die door epileren, scheren of harsen kunnen ontstaan nemen af.

Na het afronden van de behandelperiode zullen 80-90% van de behandelde haren weg blijven.

Er kunnen altijd nieuwe haartjes gaan groeien uit haarzakjes die op het moment van behandeling geen haartjes produceerde, dit noemen we slapende haarzakjes. Door factoren zoals erfelijkheid, medicatie gebruik en hormoonwisselingen bij zwangerschap of de overgang kunnen deze slapende haarzakjes geactiveerd worden en haren gaan produceren. Ook donshaartjes kunnen door deze factoren veranderen naar dikke haren.

Hierdoor kan het mogelijk zijn dat je één of meerdere keren per jaar voor een onderhoudsbehandeling komt.

Na de behandeling zal je huid rood zijn, kan licht gaan zwellen en er kunnen rode bultjes ontstaan. Er zit veel warmte in de huid waardoor je huid ook warm kan aanvoelen.

Thuis kun je je huid koelen door een nat washandje tegen je huid te houden. Ook kun je de Alhydran SPF 30 gebruiken om je huid te koelen en te beschermen tegen de zon.

De huidreacties verdwijnen weer een half uur tot enkele dagen na de behandeling.

Soms kunnen er kleine korstjes ontstaan. Deze blijven wat langer aanwezig. Na ongeveer een week vallen de korstjes er af. Blijf ten alle tijden van de korstjes af anders kan er soms een littekentje ontstaan.

 

De gevoeligheid is verschillend per locatie en de hoeveelheid haren. De meeste mensen ervaren een warm prikje.

Wanneer de behandeling te gevoelig is kun je bij de huisarts een recept aanvragen voor EMLA-crème. Deze crème verdoofd de buitenkant van de huid waardoor de behandeling minder gevoelig is. De crème breng je 45-60 minuten voor de behandeling aan. Je brengt op een gereinigde huid een dikke laag crème aan en dekt dit af met huishoudfolie. De huidtherapeut haalt tijdens de behandeling de folie en de crème van de huid.

Elektrisch ontharen kan bij elke huidskleur.

Wel is er meer kans op kleine pigmentvlekjes bij de donkere huid omdat de huid meer pigment bevat. Bescherming tegen de zon is bij de donkere huid extra belangrijk.

Scheer 5-7 dagen voor de behandeling voor de laatste keer de haren met een scheermesje of haartrimmer. Het is belangrijk dat de haartjes tijdens de behandeling lang genoeg zijn om met een pincet vast te kunnen pakken.

Stop minimaal 4 weken voor de behandeling met epileren, harsen of ontharingscrème.

Dit is afhankelijk van de grootte van het gebied en de tijd die wij per behandeling nodig hebben.

Een overzicht van de tarieven per behandeling vind je hier

Elektrische epilatie in het gezicht wordt veelal vergoed uit de aanvullende verzekering. Behandeling van het lichaam worden niet vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Kijk je polisvoorwaarden goed na, bij ontharen zijn er een aantal verschillen per zorgverzekeraar:

  • Heb je wel of geen verwijzing nodig van je huisarts.
  • Krijg je elk jaar een nieuwe vergoeding of is de vergoeding éénmalig?

Ja dat kan. Wij hebben een samenwerkingsverband met de genderpoli van het VUMC. Als je elders onder behandeling bent dan kunnen wij je ook behandelen. De aanvraag voor de vergoeding loopt dan via je zorgverzekering.