Grove poriën

Poriën zijn de uitgangen van klieren in de huid. De huid kent twee soorten klieren, namelijk zweetklieren en talgklieren. Talgklieren bevinden zich in de diepere huidlagen en scheidt talg uit om de huid vet te houden. Zweetklieren scheiden zweet uit, zodat het lichaam kan afkoelen. Grove poriën zijn poriën die groter zijn dan wat ‘normaal’ wordt gevonden. Vaak worden grove poriën dan ook als cosmetisch storend ervaren.

Hoe ontstaan grove poriën?

Zoals hierboven gemeld zijn poriën de uitgangen van klieren in de huid. De talgklieren houden onze huid vet en soepel, maar in sommige gevallen produceren de talgklieren meer talg. Dit is vaak te zien rond de T-zone van de huid (voorhoofd, neus en kin). Een porie kan verstopt raken als de talg wordt geblokkeerd door bijvoorbeeld huidcellen. Doordat een porie verstopt raakt, kunnen de wanden uitrekken en dus wordt de porie groter. Dit wordt in de huid zichtbaar als een gaatje. Vaak is dit in het begin niet zo storend, maar het wordt vaak wel cosmetisch storend als er steeds meer van deze grove poriën ontstaan.

Oorzaken van grove poriën

Er zijn diverse oorzaken die het ontstaan van grove poriën kunnen doen verergeren. Deze oorzaken zijn:

  • Erfelijke aanleg: mensen die een erfelijke aanleg hebben voor een vette huid, hebben een grotere kans op het ontstaan van verstopte poriën en dus grovere poriën.
  • Productgebruik: gebruik van bepaalde crèmes en cosmetica kunnen voor een vette huid zorgen
  • Onvoldoende reinigen van de huid: reinigen zorgt voor het verwijderen van cosmetica en talg van de huid. Indien dit niet of onvoldoende wordt gedaan, verstoppen de poriën makkelijker.

Leeftijd: hou ouder we worden, hoe minder elastisch en sterk de huid is. De wanden van de poriën worden slapper en meer zichtbaar.

Verschijnselen van grove poriën

Op de huid en vooral rondom de T-zone zijn verwijde poriën zichtbaar, waardoor de huid vaak wat grof van structuur kan ogen. Het kan zich uiten rondom de puberteit, maar grove poriën kunnen ook op latere leeftijd ontstaan. Er is geen verschil tussen mannen en vrouwen zichtbaar.

Behandeling van grove poriën

Er zijn diverse crèmes en serums op de markt verkrijgbaar die garanderen dat de grove poriën hiervan verminderen. Helaas kunnen producten hier niet voor zorgen. De producten vullen de poriën tijdelijk op, waardoor ze wat minder opvallend zullen zijn. Dit is echter tijdelijk van aard. Verder zijn er helaas geen behandelingen die grove poriën doen verdwijnen. Het geeft de voorkeur om de huid in een goede conditie te houden door goed te reinigen en juiste producten te gebruiken, om grove poriën zoveel mogelijk te voorkomen. Voorkomen is altijd beter dan genezen!

Wel zijn er een aantal behandelingen die de poriën wat kunnen verfijnen en die voorkomen dat er meer grove poriën ontstaan. De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij grove poriën, zijn: