Rimpels

Rimpels, een ‘huidaandoening’ die door de meeste mensen wordt erg wordt gehaat. De officiële omschrijving van een rimpel is een permanente of tijdelijke vouw in het huidoppervlak. Andere benamingen voor rimpels zijn lijntjes, plooien, vouwen of groeven. Vanaf het 25e levensjaar kunnen de eerste tekenen van deze vorm van huidveroudering zichtbaar zijn.

Hoe onstaat een rimpel?

Naar mate de huid ouder wordt, zullen er in de structuur en samenstelling van de huid veranderingen plaatsvinden. De opperhuid wordt steeds dunner, doordat het aantal cellagen afneemt. Tevens neemt de hoeveelheid collageen en elastine af in de lederhuid. Collageen zorgt voor de stevigheid van de huid en elastine zorgt voor de rekbaarheid van de huid. Doordat het collageen en elastine afneemt, en de huid dunner wordt van structuur zullen er rimpels in de huid ontstaan. Er zijn verschillende soorten rimpels, namelijk:

 • Dynamische rimpels: zichtbaar tijdens beweging/gebruik van spieren in de huid, zoals fronsrimpels, kraaienpootjes en lachrimpels
 • Statische rimpels: altijd zichtbaar (ook als er geen beweging is) in de huid, zoals rimpels rondom de mond
 • Fijne lijntjes: zijn vaak de eerste tekenen van huidveroudering en voorlopers van rimpels

Oorzaken van rimpels

Er zijn diverse oorzaken waardoor een rimpel ontstaat. Deze zijn onder te verdelen in inwendige (intrinsieke) factoren en uitwendige (extrinsieke) factoren. Intrinsieke huidveroudering is de biologische huidveroudering en onvermijdelijk. Erfelijkheid speelt hierbij een zeer grote rol. Extrinsieke huidveroudering wordt bepaald door de omgevingsfactoren door blootstelling aan bepaalde factoren die rimpels kunnen veroorzaken, zoals zongebruik. Veel in de zon zitten of andere extrinsieke factoren zorgen voor een teveel aan vrije radicalen, die zich binden aan gezonde cellen en deze vernietigen. Andere extrinsieke factoren zijn:

 • Roken
 • Zwaartekracht (overgewicht): door meer weefsel kan de huid sneller gaan zakken
 • Hormonen: menopauze
 • Voeding: vooral het gebruik van suiker en bepaalde diëten
 • Luchtvervuiling en weersfactoren: hitte en wind kunnen van invloed zijn op rimpels
 • Stress en slaaptekort
 • Cafeïne en alcohol
 • Medicijngebruik of het lijden aan een chronische ziekte

Verschijnselen van rimpels

Er zijn fijne lijntjes of diepere rimpels zichtbaar in de huid van het gezicht. Deze fijne lijntjes kunnen zichtbaar zijn vanaf ongeveer 25 jaar, aangezien dan minder collageen en elastine wordt aangemaakt door het lichaam. Per persoon is het verschillend hoeveel rimpels er zijn en hoe diep de rimpels zitten. Zowel mannen als vrouwen krijgen last van rimpels, echter storen vrouwen zich vaak meer aan rimpels dan mannen.

Behandeling van rimpels

Bij de behandeling van rimpels is het hoofddoel om de huid steviger te maken, waardoor de rimpels minder opvallend zullen worden. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden om dit te bereiken, de keuze van de behandeling is wisselend per persoon, huidtype en hulpvraag. De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij rimpels, zijn: