Pseudofolliculitis barbae

De letterlijke betekenis van pseudofolliculitis barbae is: op folliculitis gelijkende afwijkingen in de baardstreek, waarbij folliculitis ingegroeide haren betekent. De ingegroeide haren ontstaan vaak als gevolg van scheren van de baardstreek en wordt veelal bij donkergekleurde mannen gezien. Pseudofolliculitis barbae kan als zeer cosmetisch storend worden ervaren.

Hoe onstaat pseudofolliculitis barbae?

Pseudofolliculitis barbae ontstaat door ingegroeide haren die in de rand van de haarfollikel of in de omliggende huid ingroeien. Het lichaam probeert de haren die ingroeien op te ruimen door een ontstekingsreactie te activeren, waarbij lichaamseigen cellen dit proberen op te ruimen. Een haar kan direct in de haarschacht ingroeien in de huid, of kan uit de huid weer terug in de huid ingroeien.

Oorzaken van pseudofolliculitis barbae

De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van pseudofolliculitis barbae zijn haren die van nature krullend zijn. Als deze haren zeer kort worden geknipt of geschoren, kunnen ze namelijk sneller in de huid gaan groeien doordat de haar gekruld is. Deze huidafwijking wordt daarom vaker gezien bij mannen met een negroïde afkomst, aangezien er dan vaak sprake is van krullend- of kroeshaar.

Verschijnselen van pseudofolliculitis barbae

Pseudofolliculitis barbae kenmerkt zich rondom de baardstreek waar de huid geschoren is, waarbij kleine, rode bultjes of puistjes verspreid zichtbaar zijn. Deze aandoening komt veelal bij de baardstreek voor, maar ingegroeide haren kunnen ook bij de oksels, schaamstreek en onderbenen voorkomen. Pseudofolliculitis barbae is een chronische huidafwijking die vooral bij mannen met huidtype 5 of 6 voorkomt, namelijk bij 45 tot 83% van de mannen. Bij ongeveer 5% van de blanke mannen komt pseudofolliculitis barbae voor. Soms kunnen de ontstekingen gepaard gaan met keloïd littekens.

Behandeling van pseudofolliculitis barbae

Pseudofolliculitis barbae kan worden voorkomen door een aantal tips te handhaven. Deze tips zijn:

  • Het liefst niet scheren
  • Als niet scheren onmogelijk is, dan bij voorkeur om de dag scheren
  • Geen bot scheermes gebruiken
  • Gebruik een enkelvoudig scheermes (geen scheermes met meerdere mesjes)
  • Met de haargroeirichting mee scheren
  • Haren niet de kort afscheren: voorkeur gaat uit naar een trimmer of tondeuse waarbij de afstand ingesteld kan worden
  • Knijp de ontsteking zelf niet uit, dit kan de ontsteking erger/groter maken en voor littekens zorgen

Mocht je toch last houden van de ingegroeide haartjes, dan is een behandeling misschien een optie voor u. De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij pseudofolliculitis barbae, zijn: