Onychomycose / Schimmelnagel

Een schimmelnagel is een schimmelinfectie aan de nagels van voeten/handen, waarbij er éé

n of meerdere nagels aangetast kunnen zijn. Men spreekt ook wel van een kalknagel of onychomycose. Schimmelnagels zijn al tijden een probleem voor mensen, hoewel er goed mee te leven valt. Het probleem uit zich vaak meer in cosmetische argumenten. Ongeveer 2 tot 13 % van de Nederlandse bevolking heeft een schimmelnagel.

Hoe onstaat onychomycose?

Schimmels komen overal in onze omgeving voor, maar vooral op warme en vochtige plaatsen. Als er een ingang bij de nagel is, zoals een wondje of ingegroeide nagel, kan de schimmel naar binnen dringen en onder de nagel gaan groeien. De schimmel tast de nagel aan en er ontstaat een schimmelnagel. Als je zelf last hebt van een schimmelnagel, bent je direct ook een bron voor nieuwe infecties. Dit komt doordat een schimmel miljoenen sporen achterlaat, die erg besmettelijk zijn.

Oorzaken van onychomycose

Zoals gezegd komen schimmels vaak voor op warme en vochtige plaatsen waar veel mensen zijn, zoals zwembaden, sauna’s, gemeenschappelijke douches en sporthallen. Als men hier op blote voeten rondloopt, is de kans groot dat er een schimmelinfectie optreedt. De oorzaken voor een schimmelnagel zijn:

  • Mensen met slecht groeiende, vochtige en beschadigde nagels hebben een hoger risico op het ontstaan van een schimmelnagel dan iemand met gezonde nagels en een gezonde huid.
  • Onvoldoende afdrogen van de voeten
  • Dragen van kunststof sokken en knellende schoenen
  • Overmatig transpireren
  • Leeftijd: hou ouder een persoon is, hoe groter de kans op het ontstaan van een schimmelnagel

Verschijnselen van onychomycose

Een schimmelnagel herkent men vooral aan de verkleuring van één of meerdere nagels. Vaak kleurt de nagel wit of geel, wat meestal betekent dat er een schimmel actief is. Als de infectie toeneemt en dieper in de nagel gaat zitten, kan de kleur veranderen in geelbruin. Vaak wordt de nagel dan ook dik, hobbelig en brokkelig. In sommige gevallen kan een nagel zelfs geheel loslaten. Een schimmelinfectie begint vaak bij de grote teennagel, maar kan ook bij andere teennagels of bij de nagels van de handen voorkomen. Zonder behandeling zullen na verloop van tijd ook de andere nagels aangetast worden. Ongeveer 2 tot 13% van de mensen in Nederland heeft last van een schimmelnagel, waarbij er geen verschil is tussen mannen en vrouwen. Hoe ouder men wordt, hoe groter de kans op het ontstaan van een schimmelnagel.

Behandeling van onychomycose

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen dat het 100% zeker om een schimmelnagel gaat. Vaak is het wel met het blote oog te beoordelen, maar in sommige gevallen kan het ook om een andere nagelaandoening gaan. Het kan bijvoorbeeld een nagel zijn ontstaan door eczeem, gist of psoriasis. Om zeker te weten dat de nagelverkleuring door een schimmel is veroorzaakt, kan men een kweek laten afnemen. De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij een onychomycose, zijn: