Laserbehandeling bij schimmelnagels

Kalknagels worden veroorzaakt door schimmels en noemen we daarom ook wel schimmelnagels. Heb je last van schimmelnagels?  Wil je er echt alles aan doen om van je schimmelnagels af te komen? Dan helpen de huidtherapeuten van Care jou graag.

Maak hier een afspraak voor een intakegesprek.

Wil je eerst meer weten over de laserbehandeling bij schimmelnagels? Lees dan hieronder de meest gestelde vragen over deze behandeling.

Voordat de behandeling start krijg je bij het intakegesprek veel huiswerk. Thuis ga je eerst 2 weken aan de slag met schimmeldodende crème voor de huid van je voeten, anti-schimmel poeder voor je schoenen en sokken, was je je handdoeken en beddengoed op minimaal 60 graden en je gaat langs de pedicure om je nagels zo dun mogelijk te frezen.

Tijdens de behandeling bij de huidtherapeut gebeurt het volgende:

  1. Met de ND YAG laser worden de nagels behandeld.
  2. De behandeling is licht gevoelig. Met de laser verhitten wij de nagel en het nagelbed. De nagels voelen tijdens en de uren na de behandeling warm aan.
  3. Na de behandeling trek je schone sokken en met poeder behandelde schoenen aan.

Onze ND Yag laser kan de schimmels doden die de kalknagel oftewel schimmelnagel veroorzaakt. Schimmels worden gedood bij 50 graden Celsius. De schimmels zitten onder je nagels. Daarom is het van groot belang dat je vóór onze behandeling eerst langs de pedicure gaat om je nagels zo dun mogelijk te frezen.

De ND Yag laser verhit de nagel en de omliggende huid wat de schimmels dood. De aangetaste nagel is niet direct weg. Deze zal de komende maanden uitgroeien.

De behandelfrequentie is 1 keer per 4 weken.

Na de behandeling is de schimmel gedood. Je nagel ziet er dan nog wel hetzelfde uit. De aangetaste nagel moet nu uitgroeien. Het duurt ongeveer 6 – 12 maanden voordat een grote teennagel is uitgegroeid. Bij de kleinere tenen gaat het sneller.

Schimmels zitten overal in onze omgeving. De één pakt dit sneller op dan de ander. Je hebt kans dat je een nieuwe besmetting oploopt.

De behandeling kan als licht gevoelig ervaren worden. De nagels worden warm tijdens de behandeling. Dit kan een schrikreactie geven. De nagels blijven enkele uren na de behandeling nog warm.

Ja dat kan. Mogelijk ben je al gestart met medicatie om de schimmelnagels aan te pakken. Wil je er alles aan doen om die schimmelnagels de kop in te drukken dan kun je naast je medicatie ook de nagels laten behandelen met de laser.

Een schimmelnagel kun je niet altijd met het blote oog herkennen. De kenmerken van een schimmelnagel zijn een gele of witte verkleuring aan de zijkant van de nagel, de nagel wordt dikker en brokkelig.

Er zijn ook beschadigde nagels die op een schimmelnagel lijken, zoals een trauma nagel. Een trauma nagel kun je krijgen wanneer je bijvoorbeeld je teen heel hard hebt gestoten of er iets op je nagel is gevallen.

Om zeker te weten of je een schimmelnagel hebt kun je bij de huisarts een kweek laten nemen van je nagel.

Deze behandeling vergt veel voorbereiding en inzet van jou. Dit is heel belangrijk voor het uiteindelijke resultaat. Deze behandeling doen we echt samen met jou.

Ter voorbereiding op de behandelingen moet je het volgende doen:

  • 2 weken voor de behandeling starten met dagelijks insmeren van de voeten met een schimmeldodende crème zoals daktarin
  • Elke dag schonen sokken dragen en deze wassen op 60 graden Celsius.
  • Elke dag je gedraagde schoenen poederen met een schimmeldodende poeder. Draag deze schoenen de komende 24 uur niet.
  • Je handdoeken, sokken, badmat en beddengoed op minimaal 60 graden Celsius wassen.
  • Enkele dagen voor de laserbehandeling ga je langs de pedicure om je nagels zo dun mogelijk te frezen.
  • Je draagt op de dag van de behandeling witte sokken. De laser reageert namelijk op pluisjes van donkere sokken.
  • Je neemt schonen sokken en schoenen mee om na de behandeling aan te trekken.

Als je maar één schimmelnagel hebt behandelen wij alle nagels van die voet. Dat komt omdat de schimmel overal aanwezig kan zijn en je jezelf makkelijk weer kunt besmetten.

Een overzicht van de tarieven per behandeling vind je hier

De behandeling van schimmelnagels worden helaas niet vergoed door de zorgverzekering.