Hirsutisme

Hirsutisme is een vorm van overbeharing die voorkomt bij vrouwen. Hierbij is de haargroei toegenomen vergelijkbaar met een mannelijk beharingspatroon. Hirsutisme komt zeer vaak voor en wordt door de ene vrouw als normaal en de andere als abnormaal gezien. Dit is vooral cultureel en etnisch bepaald. Voor veel vrouwen brengt het gevoelens als schaamte en onzekerheid met zich mee, waardoor zij dagelijks problemen kunnen ondervinden hieraan.

Hoe ontstaat Hirsutisme?

Veelal wordt er een toename van de beharing gezien rond de puberteit, wat geheel normaal is. Door hormonen kunnen er op verschillende plekken wat ongewenste haren ontstaan. Haren doorlopen drie verschillende fasen, namelijk de anagene, katagene en telogene fase. In de anagene fase groeit de haar vanuit het haarzakje, wat de voedingsbodem is. In de katagene fase raakt het haartje los van het haarzakje en in de telogene fase valt het haartje uit. Hirsutisme ontstaat op dezelfde wijze als het ontstaan van dons haren, alleen zijn er diverse oorzaken die ervoor zorgen dat er meer haren worden aangemaakt die dikker, stugger en donkerder zijn.

Oorzaken van Hirsutisme

Er zijn diverse oorzaken die kunnen zorgen voor het ontstaan van hirsutisme.

  • Hormonaal: hirsutisme kan ontstaan door polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), een aandoening waarbij goedaardige cysten in de eierstokken groeien. Bij PCOS wordt er een teveel van het mannelijk hormoon geproduceerd, waardoor er meer haargroei optreedt. Andere kenmerken van PCOS zijn onregelmatige of uitblijvende menstruatie, verminderde vruchtbaarheid, diabetes type II, gewichtstoenamen, haaruitval en acne. PCOS komt bij ongeveer 10% van de vrouwen voor.
  • Erfelijk: hirsutisme kan ook in bepaalde families veel voorkomen, waarbij er verondersteld wordt dat de haarzakjes gevoeliger zijn voor het mannelijk hormoon (er is dus geenverhoging van het mannelijk hormoon). Door de verhoogde gevoeligheid worden de haren extra gestimuleerd om te groeien. Dit is bij ongeveer 6 tot 17% van de vrouwen het geval.
  • Medicijnen: overbeharing kan ook worde veroorzaakt door het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals testosteron-verwante geneesmiddelen en het gebruik van anabole steroïden. Maar het kan ook door zwangerschapshormonen worden gestimuleerd of door het stoppen van gebruik van de anticonceptiepil.

Kenmerken van Hirsutisme

Hirsutisme komt bij ongeveer 5 tot 10% van de vrouwen voor en kenmerkt zich door dikke, stugge en donkere haren op plaatsen waar normaal gesproken alleen mannen donkere haargroei hebben. De voorkeurslocaties zijn voornamelijk de kin, bovenlip, hals, borst, tepelhoven, rug, buik en de bovenbenen. Rondom het schaamgebied kan er een uitbreiding zijn naar de navel en bij de bikiniregio kunnen er meer donkere haren zitten richting de bovenbenen.

Behandeling van Hirsutisme

Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen bij hirsutisme, zodat deze behandeld kan worden. Mocht hirsutisme bijvoorbeeld ontstaan door het gebruik van een bepaald medicijn, dan kan deze eventueel worden aangepast. Verder kan het helpen om af te vallen als er sprake is van een overgewicht. De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij hirsutisme, zijn: