Hidradenitis suppurativa / Acne inversa

Hidradenitis suppurativa (HS) is een zeer ernstige, chronische vorm van acne en betekent letterlijk: etterende zweetklierontsteking. Deze aandoening wordt ook wel acne ectopica (acne op andere plaatsen dan de gewone acne) of acne inversa (acne van de plooien) genoemd. Het is een chronische ontsteking van de huid en komt voornamelijk voor in gebieden waar grote zweetklieren en haarzakjes zitten. Mensen met HS hebben vaak last van erge pijnklachten, wat de kwaliteit van leven zeer kan beïnvloeden.

Hoe ontstaat Hidradenitis suppurativa?

HS betekent dus letterlijk etterende zweetklierontsteking. Echter blijkt dat er in eerste instantie geen sprake is van een ontstoken zweetklier. De aandoening ontstaat eigenlijk in de haarzakjes, waarbij de uitgang is afgesloten. Doordat hier een flinke ontsteking ontstaat, kunnen de talgklieren, zweetklieren en andere structuren van de huid in een later stadium ook ontstoken raken. Hoe HS precies ontstaat is nog niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk begint het ontstaan van een ontsteking met de vorming van een hoornprop die de porie van het haarzakje afsluit. Deze ontstoken haarzakjes kunnen openbarsten waardoor de bacteriën onder de huid vast komen te zitten. Het lichaam wil dit opruimen, waardoor er een ontsteking (roodheid, pijn, zwelling) ontstaat met abcessen. Dit zorgt voor een zeer grote, pijnlijke plek in de plooien van het lichaam. Als er meerdere abcessen in de plooien zitten, kunnen ze onderling verbinden/gangen vormen, wat fistels worden genoemd.

Oorzaken van Hidradenitis suppurativa

Het is nog niet helemaal duidelijk wat precies de oorzaak is voor het ontstaan van de HS. Wel zijn er enkele factoren gevonden die ervoor kunnen zorgen dat de ontstekingen worden getriggerd. Deze factoren zijn:

  • Hormonale factoren: er is gebleken dat zowel de mannelijke als de vrouwelijke hormonen een rol spelen bij HS, omdat het vaak pas tijdens de puberteit ontstaat.
  • Overgewicht: ongeveer 50 tot 80% van de mensen met HS hebben overgewicht, waarbij zweten en wrijving deze aandoening kan verergeren. Er is alleen nog nooit wetenschappelijk bewijs gevonden dat overgewicht ook echt een oorzaak is voor het ontstaan van HS.
  • Erfelijke factoren: ongeveer 25% van de mensen met HS heeft een familielid die hier ook last van heeft
  • Roken: de haarzakjes kunnen verstopt raken door roken, wat een oorzaak kan zijn voor het ontstaan van HS
  • Andere uitlokkende factoren: zweten, warmte, stress, vermoeidheid, strakke kleding en wrijving.

Kenmerken van Hidradenitis suppurativa

Acne inversa bevindt zich in de plooien van het lichaam, zoals de naam al zegt. De aandoening is dus gelokaliseerd in de oksels, liezen, onder de borsten, de schaamlippen, het scrotum, het gebied rondom de anus en de billen. De ontsteking lijkt op een steenpuist en wordt vaak na verloop van tijd groter en dieper totdat het bultje openbarst. Als dit gebeurt komt er veel talg en pus vrij. Deze abcessen laten grote littekens achter en dit is goed zichtbaar aan de huid. De littekens zijn vaak paars van kleur, verhard en laten gaatjes achter in het bindweefsel. Daarnaast zijn er veel mee-eters zichtbaar op de huid wat ook een kenmerk is van deze huidaandoening. Er is gebleken dat HS bij ongeveer 1 % van de bevolking voorkomt, vaker bij vrouwen dan bij mannen. Meestal ontstaat HS rond het 22e levensjaar.

Behandeling van Hidradenitis suppurativa

Er zijn diverse maatregelen die je zelf kan ondernemen om HS te verminderen. Het is belangrijk om diverse hygiënische maatregelen in acht te nemen bij HS. Hieronder wordt verstaan het goed schoonhouden van de oksels en liesgebieden met een bacteriedodende zeepoplossing (povidonjood of chloorhexidine) en goed droogdeppen van de plooien na het wassen. Verder wordt geadviseerd om geen strakzittende of schurende kleding te dragen. Veel mensen met HS blijken overgewicht te hebben, dus afvallen valt ook onder de maatregelen. Net zoals het stoppen met roken misschien ook kan helpen. Naast deze maatregelen worden er vaak medicijnen voorgeschreven door een dermatoloog of huisarts om de bacteriegroei te verminderen.  De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij HS, zijn: