Dermatosis papulosa nigra

Dermatosis papulosa nigra is een huidaandoening die alleen voorkomt bij mensen met een gepigmenteerde huid. Dit kan een donker huidtype zijn of een Aziatisch huidtype. De aandoening kenmerkt zich met kleine, bruine tot zwarte bultjes op de huid en komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Het is een variant van de ouderdomswratten (verrucae seborrhoica) en is niet besmettelijk. Voornaamste reden om deze plekjes te verwijderen, is uit cosmetisch oogpunt.

Hoe ontstaat dermatosis papulosa nigra?

Het ontstaan van dermatosis papulosa nigra is nog niet bekend. Tevens zijn er ook nog geen manieren gevonden om de vorming van de plekjes te voorkomen.

Oorzaken van dermatosis papulosa nigra

De oorzaak van dermatosis papulosa nigra is ook nog onbekend, wel zou er bij de uitgebreide vormen van deze huidaandoening worden gesuggereerd dat erfelijkheid een rol speelt. Verder is het goed om te weten dat er geen duidelijke relatie is aangetoond tussen dermatosis papulosa nigra en een infectie met het wratten virus (humaan papilloma virus). Er is ook geen relatie tussen dermatosis papulosa nigra met bacteriën of parasieten, zonblootstelling of voeding.

Kenmerken van dermatosis papulosa nigra

Dermatosis papulosa nigra kenmerken zich met kleine bruinzwarte bultjes op de gepigmenteerde huid. De voorkeurslocaties zijn: wangen, slapen, voorhoofd, hals en borst. De plekjes hebben vaak een doorsnede van 1 tot 5 mm en zijn licht verheven. Dermatosis papulosa nigra lijkt er op de ouderdomswratten, verschil is dat de ouderdomswratten minder vaak voorkomen bij mensen met een getinte huid. Dermatosis papulosa nigra gaan helaas niet vanzelf weg. Tevens zijn ze niet besmettelijk en de plekjes kunnen niet kwaadaardig worden.

Behandeling van dermatosis papulosa nigra

Als je de dermatosis papulosa nigra cosmetisch storend vindt, kun je deze laten verwijderen door één van de huidtherapeuten. Er valt helaas zelf niets te doen om de plekjes te voorkomen. Het wordt wel afgeraden om te krabben, omdat er dan wondjes zullen ontstaan die kunnen infecteren.

De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij dermatosis papulosa nigra, zijn: