Verruca seborrhoica / ouderdomswratten

Verruca seborrhoica, ook wel ouderdomswratten, zijn veelvoorkomende, goedaardige huidaanhangsels die vooral bij mensen boven de 40 jaar voorkomen. Het aantal ouderdomswratten kan sterk verschillen per persoon.

Hoe onstaat verruca seborrhoica?

Verruca seborrhoica is een verschijnsel van een ouder wordende huid. Het is helaas nog niet bekend hoe deze ouderdomswratten precies ontstaan. Wel is gebleken dat er in de oppervlakkige huidcellen een verhoogde celdeling is.

Oorzaak van verruca seborrhoica

De ontstaanswijze van verruca seborrhoica is nog niet bekend, maar wel zijn er een aantal oorzaken die het ontstaan van een ouderdomswrat doen vermoeden. De ouder wordende huid heeft een groter risico op het ontwikkelen van een ouderdomswrat. Verder blijkt dat een erfelijke factor vaak aanwezig is en het zongebruik een rol kan spelen in het ontstaan van verruca seborrhoica. Veel mensen denken dat verruca seborrhoica ontstaan door een wrattenvirus, aangezien de huidaandoening ouderdomswratten wordt genoemd. Er is echter geen relatie te vinden tussen een verruca seborrhoica en het humaan papilloma virus (wrattenvirus).

Verschijnselen van een venous lake

Verruca seborrhoica zijn te herkennen aan geel-, bruin- of huidskleurachtige vlekjes of verhevenheden die uit kunnen groeien tot bruin, zwarte verhevenheden van zo’n 2 tot 3 cm groot. Ze zien er wat wratachtig uit en hebben vaak een ruw oppervlak. Ouderdomswratten kunnen op het gehele lichaam voorkomen, maar de voorkeurslocaties zijn de romp, handruggen en op de slapen. Ouderdomswratten komen vaak voor bij mensen boven de 50 jaar, maar kunnen ook al vanaf het 30e levensjaar ontstaan. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van deze huidaandoening.

Behandeling van een venous lake

De huidtherapeut kan verruca seborrhoica heel mooi en nauwkeurig verwijderen. De behandeling die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij verruca seborrhoica, is: