Acne bij ouderen / Favre-Racouchot / Solaire comedonen

Solaire comedonen zijn mee-eters die vooral voorkomen bij mensen die ouder zijn dan 60 jaar met een blanke huid. De term solair betekent zon, en waarschijnlijk ontstaan de mee-eters door jarenlange onbeschermde zonblootstelling. Naast solaire comedonen wordt deze aandoening ook wel de aandoening van Favre-Racouchot genoemd.

Hoe ontstaat Favre-Racouchot?

Deze huidaandoening ontstaat vaak bij mannen die veel in de zon zijn geweest. Door de zon wordt de huid dikker, waardoor het voor talg lastiger wordt om buiten de porie te treden. Doordat talg zich zal gaan ophopen in de huid, ontstaan er meerdere comedonen (mee-eters) in de huid.

Oorzaken van Favre-Racouchot

Er zijn diverse oorzaken voor het ontstaan van solaire comedonen. De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van deze huidaandoening is jarenlang onbeschermde blootstelling van de huid aan UV stralen. Vaak wordt Favre-Racouchot daarom ook gezien bij mannen die een buitenberoep hebben gehad. Verder wordt gezien dat roken ook een rol speelt in het ontstaan van de mee-eters.

Kenmerken van Favre-Racouchot

De huidaandoening kenmerkt zich door meerdere zwarte en geelwitte mee-eters op de aan zon blootgestelde delen van het lichaam. De voorkeurslocaties van deze aandoening is dan ook het gezicht, de hals en de nek. Verder is de overige huid vaak verdikt, stug, rimpeling en soms wat gelig van kleur. De gele kleur ontstaat door solaire elastose, en komt ook door langdurige blootstelling aan UV stralen. De mee-eters zijn vaak zichtbaar bij mannen op een wat oudere leeftijd (boven de 60 jaar).

Behandeling van Favre-Racouchot

Er zijn diverse behandelingsopties voor Favre-Racouchot. Wel zijn de mee-eters zeer hardnekkig en kunnen ze terugkomen na een behandeling. Daarom is het erg belangrijk om onderhoudsbehandelingen uit te voeren. Het is niet verstandig om zelf de mee-eters uit te drukken, anders bestaat er een grote kans op littekens. Verder is het advies om uw huid goed te reinigen met een milde cleanser en de huid te beschermen met een zonnebrandcrème. De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij solaire comedonen, zijn: