Wondroos / Erysipelas

Erysipelas staat beter bekend als wondroos of belroos. Erysipelas is een ernstige huidinfectie die bij iedereen kan oplopen. Men kan erg ziek worden van een wondroos en behandeling is van groot belang.

Hoe ontstaat Erysipelas?

Bij erysipelas is er sprake van een infectie met een bacterie. Deze bacterie kan normaal gesproken gewoon op de huid leven zonder ziekteverschijnselen te geven. Als er sprake is van een wondje in de huid, een port d’entrée, kan de bacterie naar binnen treden en zorgen voor een infectie. Deze infectie kan zich snel uitbreiden.

Oorzaken van Erysipelas:

Erysipelas wordt dus veroorzaakt door een bacteriële infectie in de huid na een wondje, deze bacterie is vaak een streptokok of een stafylokok. Een port d’entrée is dus de oorzaak voor het ontstaan van een wondroosinfectie. Er kunnen verschillende ingangen zijn, namelijk door een open been, een schimmelinfectie tussen de tenen, folliculitis (haarwortelontsteking), een steenpuist of een insectenbeet.

Verschijnselen van Erysipelas:

Erysipelas treedt binnen een aantal uur op en is te herkennen aan de volgende verschijnselen: koorts, koude rillingen, algemeen ziekte gevoel, misselijkheid en braken. Daarnaast zal het aangedane lichaamsdeel een scherp begrensde, warm aanvoelende, rode gezwollen plek tonen. Voorkeurslocaties zijn de onderbenen en armen, maar het gezicht kan ook aangedaan zijn. Een erysipelas kan bij iedereen en op elke leeftijd voorkomen.

Behandeling van Erysipelas:

De allereerste behandeling bestaat uit het geven van een antibioticakuur. Soms wordt dit via pilvorm gedaan, maar dit kan ook via een infuus gegeven worden. Daarnaast is het belangrijk om de port d’entrée te vinden en deze te behandelen. De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij erysipelas, zijn: