Talgklierhyperplasie

Een talgklierhyperplasie is een vergroting van de talgkliertjes in de huid die goed zichtbaar is. Het is een goedaardige huidaandoening die voornamelijk zichtbaar is op het voorhoofd en rond de neus.

Hoe onstaat een talgklierhyperplasie?

Er worden meerdere talgklieren gezien die in de oppervlakkige huidlaag zit en gevuld zijn met bacteriën. Hierdoor ontstaat er een verdikking van de talgklier en dus de hyperplasie.

Oorzaak van talgklierhyperplasie

De precieze oorzaak voor het ontstaan van talgklierhyperplasie is nog niet bekend, wel zijn er een aantal factoren die een rol spelen bij het ontstaan van deze aandoening. Deze oorzaken zijn:

  • Huidveroudering
  • UV-straling (blootstelling van de huid aan de zon)

Verschijnselen van talgklierhyperplasie

Bij talgklierhyperplasie zijn gele bultjes zichtbaar die enkele milimeters groot zijn met een kratertje in het midden. Tevens kan er een bloedvaatje zichtbaar zijn in het bultje. Talgklierhyperplasie kan alleen voorkomen, maar ook in grotere getallen zichtbaar zijn. De voorkeurslocatie is het voorhoofd, maar ze kunnen op alle aan de zon blootgestelde lichaamsdelen ontstaan. Zowel bij mannen als bij vrouwen kan het voorkomen zonder pijn of jeuk klachten.

Behandeling van talgklierhyperplasie

Talgklierhyperplasie is zeer goed te behandelen met mooie resultaten. Verder is het belangrijk om uw huid goed te beschermen tegen zonneschade om meer talgklierhyperplasie te voorkomen, gebruik hierbij een zonnebrand met minstens een SPF 30. De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij talgklierhyperplasie, zijn: