Sinus pilonidalis

Een sinus pilonidalis, ook wel bekend als een haarnestcyste, is een zeer pijnlijke, ontstoken cyste in de bilspleet. Te zien is een gezwollen gebied met kleine gaatjes, waar pus uit kan komen. Deze huidaandoening is zeer pijnlijk.

Hoe onstaan een sinus pilonidalis?

Een sinus pilonidalis is een holte in of boven de bilspleet, waarbij er haren naar binnen groeien. Ook kan de haarfollikel verstopt raken, waardoor er geen talg meer naar buiten kan. Er ontstaat een verstopt haarzakje, wat zich uit in een puistje. Het verstopte haarzakje kan onderhuids openbarsten, waardoor er een abces ontstaat. Een abces is een zeer gevoelige, afgesloten holte gevuld met pus. Deze holte blijft bestaan, ook al is de ontsteking genezen. Hierdoor blijft de holte altijd gevoelig voor het ontstaan van nieuwe ontstekingen.

Oorzaken van een sinus pilonidalis

De precieze oorzaak is helaas nog niet bekend, maar wel zijn er een aantal factoren bekend die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van een sinus pilonidalis. Deze oorzaken zijn:

 • Veel haargroei
 • Wrijving: bij een zittend beroep of strakke kleding
 • Diepe bilnaad
 • Hormonen: in de puberteit neemt de haargroei toe en ook de kans op een sinus pilonidalis
 • Slecht doorbloed weefsel na eerdere operaties
 • Spanning op operatielitteken (kan zorgen voor terugkerende sinus pilonidalis)

Verschijnselen van een sinus pilonidalis

Een haarnestcyste hoeft niet veel klachten te geven en kan zonder problemen overgaan. In sommige gevallen veroorzaakt het wel veel problemen, zoals ontstekingen en pijn. In de huid zijn vaak een of meerdere gaatjes zichtbaar, via deze gaatjes kan wat vocht of bloedverlies optreden. Als de sinus pilonidalis ontstoken is, zal er een warme, rode zwelling in de bilnaad aanwezig zijn. Dit kan zeer pijnlijk zijn en bijvoorbeeld klachten geven met zitten. Gemiddeld wordt een sinus pilonidalis 2 keer zo vaak gezien bij mannen dan bij vrouwen. Een haarnestcyste ontstaat vaak rond het 20e levensjaar, maar kan ook bij kinderen voorkomen of op oudere leeftijd.

Behandeling van een sinus pilonidalis

Een ontstoken haarnestcyste wordt chirurgisch behandeld, hierbij worden de gevolgen van de aandoening aangepakt maar niet de oorzaak. Aangezien de oorzaak ingegroeide haren is, zijn er diverse tips die toegepast kunnen worden om een sinus pilonidalis te voorkomen. Deze tips zijn:

 • Scheer met de haargroeirichting mee
 • Gebruik geen botte scheermesjes
 • Liever de haren trimmen dan scheren
 • Om de huid wat dunner te maken en ingroeien te voorkomen, kun je de huid scrubben of een exfoliërend product gebruiken
 • Nooit zelf een ontsteking uitknijpen

De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij een sinus pilonidalis, zijn: