Milia / Gerstekorrels

Milia, beter bekend als gerstekorrels, zijn onschuldige bultjes die vaak rondom de ogen voorkomen. Milia kunnen voor sommige mensen als cosmetisch storend worden gezien, zeker als er grote aantallen aanwezig zijn.

Hoe onstaan een milia?

Als een porie verstopt of geblokkeerd raakt, heeft het talg moeite om naar buiten te gaan. Hierdoor ontstaat er een verstopping van de talgklieruitvoergangetjes, waardoor er een milia kan ontstaan.

Oorzaken van milia

Omdat het nog niet helemaal bekend is hoe een gerstekorrel ontstaat, is het ook nog steeds lastig om de precieze oorzaken te geven voor het ontstaan van een milia. Wel komen gerstekorrels veelal voor bij mensen met een vochtarme huid, omdat hier de taaie hoornlaag makkelijker talg blokkeert. Verder is bekend dat gerstekorrels niets te maken heeft met voeding, leeftijd of vette verzorgingsproducten.

Kenmerken van milia

Milia komen vooral voor rondom de oogleden en op de wangen, wat de voorkeurslocaties zijn. Het kan bij iedereen op elke leeftijd optreden. De gerstekorrels kunnen uit het niets ontstaan en soms verdwijnen ze ook weer spontaan. Het aantal gerstekorrels verschilt erg per persoon. De een kan last hebben van een paar gerstekorrels, terwijl de andere tientallen gerstekorrels tellen.

Behandeling van milia

Het is niet verstandig om zelf gerstekorrels uit te knijpen. De huid waaronder een gerstekorrel zich bevindt, is vaak erg stug en lastig open te krijgen. Dit is erg lastig om zelf uit te knijpen, waardoor er vaak te veel kracht wordt gebruikt en er littekens kunnen ontstaan. De behandeling die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij milia, is: