Littekenmassage
Een verdikte, verhard litteken dat jou pijn geeft. Heb je hier last van en wil je dit aanpakken? Wij helpen je hier graag bij.
Maak hier een afspraak voor een intakegesprek.
Wil je eerst meer weten over de behandeling van littekens? Lees dan hieronder de meest gestelde vragen over littekenmassage.
- De huidtherapeut kijkt of er een bewegingsbeperking is door het litteken.
- Het litteken wordt gemasseerd om het losser en soepeler te maken. We beginnen rustig en bouwen de massage langzaam op.
- De behandeling kan gevoelig zijn.
- De huid kan na de behandeling wat rood en licht gezwollen zijn. Dit neemt in de uren na de behandeling af.
Een litteken na een ongeval of operatie kan verharden en strak gaan staan waardoor je pijn kan krijgen. Ook kan een litteken voor een beperking zorgen in de bewegingen die je maakt.
Door het litteken te masseren wordt het litteken soepeler. De bewegingsbeperking wordt minder of gaat helemaal weg. Tevens stimuleert de massage de doorbloeding en de stofwisseling in het litteken en in de omgeving van het litteken wat klachten als jeuk en pijn zal verlichten.
Ter ondersteuning van de littekenbehandeling kan er gekozen worden voor de behandeling met siliconen. Onderzoeken hebben uitgewezen dat siliconen een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van het litteken. Siliconen kunnen de verhevenheid en roodheid van het litteken doen afnemen en tevens verbeteren siliconen de hydratatie van het litteken.
Dit is erg afhankelijk van de grootte en leeftijd van het litteken. En ook van de beperkingen die het litteken geeft. En het uiteindelijke doel van de behandeling.
Wij starten met een wekelijkse behandeling. Zodra het litteken soepeler wordt zal er meer tijd tussen de behandelingen komen.
Na de behandeling kan de behandelde huid rood en licht gezwollen zijn. De roodheid en zwelling trekt in de uren na de behandeling weg.
Een soepel litteken, wat minder tot geen pijn meer geeft. Je hebt zelf ook alle technieken geleerd om het litteken te masseren en het behaalde resultaat onder controle te krijgen.
Een litteken wat erg verkleefd is kan al pijnlijk zijn zonder dat we eraan zitten. Als de huidtherapeut gaat masseren begint ze heel rustig in het gebied rondom het litteken. Als dat goed gaat wordt het litteken gemasseerd. Eerst wat zachter en hoe verder we vorderen in de behandelingen kunnen we het litteken wat steviger masseren.
De behandeling kan gevoelig zijn, echt pijn mag het niet doen.
Je kunt 1 keer per dag het litteken al licht masseren door het litteken in te smeren met een crème. Wij raden Alhydran hiervoor aan.
Het tarief van littekentherapie wordt bepaald door jouw zorgverzekering.
Een overzicht van de tarieven per behandeling vind je hier
Littekentherapie wordt alleen vergoed wanneer het litteken een bewegingsbeperking veroorzaakt. Als dit het geval is dan worden de eerste 20 behandeling vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Vanaf de 21e behandeling komt de vergoeding vanuit de basisverzekering.