Keratosis pilaris

Keratosis pilaris is een zeer moeilijke naam voor een veel voorkomende huidaandoening. Deze huidaandoening wordt gekenmerkt door allemaal kleine, rode en ruwe bultjes op de huid. Het lijkt een beetje op kippenvel op de huid.

Hoe ontstaat Keratosis pilaris ?

De bultjes ontstaan door een verstoorde uitrijping van hoorncellen van de haarzakjes. De dode huidcellen stapelen zich op en sluiten de openingen van de haarzakjes, waardoor er een bultje ontstaat.

Oorzaak van Keratosis pilaris

Er is gebleken dat de huidaandoening erfelijk is, omdat er een afwijkend gen gevonden is bij verschillende onderzoeken. Tevens wordt er bij mensen met een atopie (mensen die sterk allergisch reageren) vaker keratorisis pilaris gezien. Ook is er vaak sprake van een droge huid.

Kenmerken van Keratosis pilaris

De huidaandoening lijkt op kippenvel en is voornamelijk te vinden op de bovenarmen, bovenbenen, billen en soms wangen. De aandoening komt zowel bij jongens als bij meisjes voor en ontstaat vaak rond de puberteit. Ongeveer 25% van alle Nederlanders heeft last van keratosis pilaris, waarbij 85% jonger is dan 20 jaar. Veelal is de huid droog en ruw, maar geeft het geen klachten als pijn en jeuk. Verder wordt er vaak gekrabbeld aan de bultjes, waardoor er korstjes en littekens (post-inflammatoire hyperpigmentatie) kan ontstaan

Behandeling van Keratosis pilaris

De voornaamste behandeling van keratosis pilaris is door gebruik te maken van bepaalde producten die de huid hydrateren en dunner maken. Glycolzuur is hier een heel mooi voorbeeld van. Door het gebruik van een bodylotion met glycolzuur.  Bij keratosis pilaris wordt de huid beter gehydrateerd en zullen de bultjes platter en zachter worden.

Verder is het raadzaam om een droge huid altijd goed in te smeren en zo veel mogelijk te voorkomen. Voorkomen van een droge huid doe je door niet te lang en te heet douchen, de huid zachtjes afdrogen en goed invetten van de huid.

Andere behandelingen zijn: