Hemangioom

Een hemangioom staat voor een goedaardig bloedvatgezwel. Andere woorden voor deze huidaandoening zijn aardbeivlek, frambozenvlek of een caverneus hemangioom. Een hemangioom is vaak al bij de geboorte al aanwezig.

Hoe ontstaat een hemangioom?

Een hemangioom  ontstaat door een vermeerdering van kleine bloedvaatjes (capillairen) die onrijp zijn. De vermeerdering van bloedvaatjes vormen een kluwen, waar het bloed vrij traag doorheen stroomt.

Oorzaken van een hemangioom

De oorzaak voor het ontstaan van een hemangioom is nog niet bekend. Hemangiomen ontstaan vaak direct na de geboorte. Er bestaat wel een vermoeden dat er hormonen ontbreken bij de pasgeborene, omdat een hemangioom vaak direct na de geboorte ontstaat. Na de geboorte worden deze hormonen nog niet door de baby zelf gemaakt. Maar er is nog geen bewijs gevonden voor bepaalde gebeurtenissen in de zwangerschap die het ontstaan van een hemangioom kunnen verhogen. Het is gebleken dat meisjes en te vroeg geboren baby’s een verhoogde kans hebben op het ontstaan van een hemangioom.

Kenmerken van een hemangioom

Een hemangioom kan er per persoon verschillend uitzien, dit is vooral afhankelijk van de plaats waar de huidaandoening zich bevindt. Als het hemangioom zich vlak aan de oppervlakte bevindt, ziet hij er vaak uit als een aardbei. Een hemangioom dat diep onder de huid ligt (in een spier of klier) lijkt eerder op een blauwe zwelling. Verder kunnen kleine zwellingen samenvloeien tot één grote vlek die meestal 6 maanden na het ontstaan wordt bereikt. De kleur van het hemangioom hangt af van de snelheid waarmee het bloed erdoorheen stroomt. Een rode kleur betekent dat het bloed snel stroomt en een blauwe kleur dat het bloed traag stroomt. Deze huidaandoening kan op elke plaats van het lichaam voorkomen. Ongeveer 90% van de hemangiomen ontstaan in de eerste maand na de geboorte. Verder heeft 10% van alle baby’s last van een hemangioom.

Behandeling van een hemangioom

Bij ongeveer 95% van alle hemangiomen is gebleken dat deze op ten duur vanzelf verdwijnt. Het is daarom verstandig om af te wachten tot de vlek vanzelf weggaat, als er geen sprake is van complicaties of cosmetisch storend is. Als een hemangioom gaat zweren of veel bloed, is het toch verstandig om een behandeling in overweging te nemen. Ook als het merendeel van het hemangioom weg is getrokken, kunnen er nog kleine vaatjes achterblijven wat ook behandeld kan worden. De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij een hemangioom, zijn: