Fibromen

Fibromen zijn kleine, goedaardige gezwellen op de huid en komen veel voor. Fibromen kunnen in aantallen toenemen op de huid en daarom als cosmetisch storend worden ervaren. Een andere benaming voor een fibroom is wild vlees of steelwratje, omdat de uitstulpingen vast zitten met een klein steeltje aan de huid.

Hoe ontstaan Fibromen?

Hoe fibromen precies ontstaan is helaas nog niet duidelijk. Wel komen ze zeer veel voor, bij ongeveer 25% van de populatie. Het is goed om te weten dat fibromen niet besmettelijk zijn, terwijl veel mensen dit vaak wel denken.

Oorzaken van Fibromen

Hoewel de ontstaanswijze van fibromen nog niet bekend is, zijn er wel diverse uitlokkende factoren waardoor fibromen kunnen voorkomen op het lichaam. Deze oorzaken zijn:

  • Leeftijd: hoe ouder men wordt, hoe groter de kans op het ontstaan van fibromen
  • Overgewicht: bij mensen met overgewicht kunnen fibromen vaker voorkomen
  • Hormonen: fibromen ontstaan vaak na de menopauze bij vrouwen, waardoor hormonen een rol kunnen spelen
  • Kleding: fibromen worden vaak gezien op plekken waar de kleding wat wrijving kan veroorzaken, zoals rond de bh-rand en bij het dragen van een ketting

Kenmerken van Fibromen

Fibromen zien eruit als huidkleurige steelwratjes die overal op de huid voorkomen. Wel hebben ze voorkeurslocaties en zien we de fibromen vooral in de hals, oksels, onder de borsten en in de liezen. Er zijn twee soorten fibromen: weke fibromen (zachte steelwratjes) en harde fibromen (hard schijfje). De grootte varieert van 2 tot 5 millimeter groot.

Behandeling van Fibromen

Veel mensen vinden fibromen cosmetisch storend en willen hier graag vanaf. Helaas gaan ze niet vanzelf weg en is behandeling nodig om de fibromen te verwijderen. Er valt helaas zelf niets te doen om de plekjes te voorkomen. De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij fibromen, zijn: