Besenreiser varices / Beenvaatjes

Besenreiser varices zijn kleine, verwijde bloedvaten die voorkomen op de benen en de voeten. Deze vaatjes zijn geen spataderen, aangezien spataderen dieper liggen en veel breder zijn. De naam van deze aandoening is ontstaan omdat ze lijken op fijn vertakte boompjes. Deze beenvaatjes komen bij ongeveer een derde van de volwassenen voor. Vooral vrouwen hebben er om esthetische redenen last van, omdat zij de verkleuringen niet mooi vinden.

Hoe ontstaan besenreiser varices?

Verwijde vaten op de benen ontstaan doordat de wand van de vaten is verzwakt. Het lichaam moet het bloed terugpompen vanuit de benen naar het hart toe, maar door de zwaartekracht heeft het bloed meer moeite om terug te stromen. Naar mate men ouder wordt, heeft het lichaam meer moeite met het afvoeren van het bloed en zullen de vaatjes verwijden.

Oorzaken van besenreiser varices

Er zijn een paar oorzaken die het ontstaan van besenreiser varices kunnen verergeren. Dit zijn:

  • Leeftijd: naar mate men ouder wordt, heeft het bloed meer moeite om terug te stromen
  • Erfelijke aanleg: vaak is te zien dat ouders ook last hebben van varices
  • Staande beroepen: door veel te staan gedurende de dag heeft het lichaam meer te maken met de zwaartekracht
  • Zwangerschap: door een toename van het hormoon progesteron worden de wanden in de bloedvaten wat slapper. Tevens wordt er tijdens de zwangerschap extra bloed door het lichaam gepompt, wat de vaatwanden juist wijder maakt. De combinatie van deze twee factoren zorgt voor extra druk op de aders en het ontstaan van varices.

Kenmerken van besenreiser varices

Besenreiser varices zijn kleine, gesprongen vaatjes op de benen en hebben vaak een rode, paarse of blauwe kleur. De varices kunnen verschillende vertakkingen hebben en soms zijn er kluwen zichtbaar die bij elkaar zitten. Andere klachten zijn gevoeligheid, zwaar gevoel in de benen, jeuk en een prikkelend gevoel in de benen.

Behandeling van besenreiser varices

De verwijde bloedvaatjes/varices hebben geen functie meer voor het lichaam, omdat het bloed stil blijft staan. Daarom hebben andere bloedvaatjes de functie overgenomen en kunnen de varices prima behandeld worden zonder nadelige effecten. De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij besenreisvarices, zijn: