Vitiligo

Vitiligo is een huidaandoening waarbij de huid en het haar geen pigment meer hebben en dus witte vlekken/plekken achterlaat. De meeste mensen kennen de aandoening vitiligo door Michael Jackson. Vitiligo kan naast medische problemen, vooral voor veel sociale en cosmetische problemen zorgen.

Hoe onstaat vitiligo?

Er bestaan meerdere theorieën over het ontstaan van vitiligo. De twee meest gangbare theorieën, zijn:

  • Auto-immuuntheorie: vitiligo is een stoornis in het afweermechanisme van het lichaam, waarbij het immuunsysteem zich richt tegen weefsels en cellen van het eigen lichaam. Men vermoedt dat het lichaam de pigmentcellen vernietigd.
  • Pigmentcel-vernietigingstheorie: pigmentcellen worden vernietigd door stoffen die vrijkomen als melanine wordt aangemaakt. Normaal gesproken is er een beschermingsmechanisme aanwezig in de pigmentcellen die deze stoffen onschadelijk maken, maar bij vitiligo zou dit mechanisme ontregeld zijn.

Omdat er voor meerdere theorieën wetenschappelijk bewijs te vinden is, kan het ook zijn dat deze theorieën gezamenlijk zorgen voor het ontstaan van vitiligo.

Oorzaak van vitiligo

De theorieën laten verschillende oorzaken zien waardoor vitiligo kan ontstaan. Wel komen er een aantal risicofactoren naar voren die vitiligo kunnen doen uitlokken. Deze risicofactoren zijn:

  • Erfelijke aanleg: bij identieke tweelingen wordt vitiligo op dezelfde plekken gezien
  • Emotionele spanningen: mensen met een gevoeligheid voor vitiligo kunnen dit aanwakkeren door deze spanningen
  • Zonnebrand
  • Ernstige ziekte
  • Operaties / lichamelijk letsel
  • Zwangerschap & bevalling

Verschijnselen van vitiligo

Vitiligo wordt gekenmerkt door witte vlekken verspreidt over het lichaam. Deze plekken variëren sterk van vorm en grootte, en kunnen na verloop van tijd groter worden. Voorkeurslocaties zijn rondom lichaamsopeningen (mond), in de lichaamsplooien (lies), op handen en voeten en in het gelaat. Het haar wat in deze plekken valt wordt ook wit. Bij ongeveer 50% van de mensen die vitiligo hebben, ontstaat dit voor het 20e levensjaar.

Behandeling van vitiligo

Vitiligo is een goedaardige huidaandoening en zal nooit kwaadaardig worden. Maar het kan wel voor veel cosmetische, sociale problemen zorgen, waardoor vaak wel een behandeling gewenst is. Omdat de vitiligoplekken geen pigment bevatten, zal dit gedeelte van de huid snel verbranden in de zon. Daarom is het van groot belang om goede zonnebrandproducten te gebruiken. De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij vitiligo, zijn: