Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /www/Ip/Request.php:244array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /www/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /www/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /www/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48assert(): Calling assert() with a string argument is deprecated in /www/Ip/Internal/Revision.php:44 Xanthelasma

 

Xanthelasma

Xanthelasma is een goedaardige huidaandoening waarbij er sprake is van een plaatselijke platte vetophoping. Deze huidaandoening is vooral zichtbaar rondom de ogen en daarom wordt het ook wel xanthelasma palpebrarum (oogleden) genoemd. Het wordt vaak als cosmetisch storend ervaren.

Hoe ontstaat xanthelasma?
De ontstaanswijze van xanthelasma is toe te schrijven aan een teveel van vetbolletjes, cholesterol en triglyceriden in het bloed. Door het teveel aan deze cellen ontstaat er een afzetten van vetten in het bindweefsel van de huid, wat te zien is als xanthelasma.

Oorzaken van xanthelasma
De oorzaak is vaak niet goed aan te wijzen bij mensen. Wel zijn er een aantal oorzaken die het ontstaan van xanthelasma kunnen veroorzaken. Deze oorzaken zijn:

  • Vetstofwisseling: door een stoornis in de vetstofwisseling kan er xanthelasma optreden
  • Erfelijke aanleg: xanthelasma wordt soms bij meerdere mensen binnen het gezin/familie gezien
  • Cholesterolgehalte: bij sommigen mensen met xanthelasma is het cholesterol aan de hoge kant
  • Huidveroudering

Verschijnselen van xanthelasma
Xanthelasma kenmerkt zich door een gelig bultje rondom de oogleden. Dit bultje kan zich binnen een aantal maanden uitbreiden tot vlakke plekken. Deze aandoening wordt vaak bij oudere mensen gezien. Beide oogleden kunnen last hebben van deze plekken, maar het kan ook solair voorkomen. Xanthelasma kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen.

Behandeling van xanthelasma
Xanthelasma kan goed behandeld worden door de huidtherapeut. Zelf is het mogelijk om te zoeken naar de oorzaak en de bloedwaardes te laten controleren op het vetgehalte. De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij xanthelasma, zijn:

Voor meer informatie over de desbetreffende behandeling, kunt u op de link klikken.