Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /www/Ip/Request.php:244array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /www/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /www/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /www/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48assert(): Calling assert() with a string argument is deprecated in /www/Ip/Internal/Revision.php:44 Vaataandoeningen

Vaataandoeningen

Spider Neavus

Een spider neavus (spider/spinnetje) is een plaatselijk chronisch verwijd bloedvaatje met centraal gelegen een klein bloedvatbultje waaruit kleine bloedvaatjes naar buiten lopen. Het is eigenlijk een teleangiëctasie in de vorm van een spin.

Couperose (teleangiëctasieën)

Teleangiëctasieën zijn chronisch verwijdde bloedvaatjes die meestal voorkomen op de wangen, neus en kin. Wanneer teleangiëctasieën in grote aantallen aanwezig zijn, wordt dit couperose genoemd. Dit is een onschuldige aandoening die optreedt bij het ouder worden van de huid. Een teleangiëctasie ontstaat wanneer de wand van een klein bloedvaatje zijn elasticiteit verliest, waardoor het bloedvaatje uitzet en er een rode verkleuring op de huid te zien is. Diverse oorzaken van couperose kunnen zijn: erfelijkheid, veelvuldige blootstelling aan zonlicht, grote temperatuurschommelingen, chronisch gebruik van corticosteroïdencrèmes, roken, alcohol en specerijen.

Rosacea

Rosacea is een aandoening waarbij zowel teleangiëctasieën als ontstekingen (puistjes) zichtbaar zijn. Deze huidaandoening kenmerkt zich door een rode verkleuring op de wangen, neus, kin en soms ook op het voorhoofd. De oorzaak van rosacea is onbekend. Verergerende factoren zijn alcohol, specerijen, stress, zon, infrarood stralen, corticosteroïdencrèmes, temperatuurschommelingen (sauna) en vaatverwijdende medicatie. De behandeling van rosacea bestaat uit de behandeling van de teleangiëctasieën en de behandeling van de ontstekingen

Wijnvlek (Neavus flammues / capillaire malformatie)

Een wijnvlek is een aangeboren vaataandoening, waarbij de doorsnede van de bloedvaten groter is dan normaal, waardoor er meer bloed doorstroomt en de huid rood van kleur is. Bij de geboorte ziet een wijnvlek er vlak en roze uit. Op oudere leeftijd kunnen ze donkerder en meer verheven worden.

Behandelingen

Mogelijke behandelingen zijn elektrocoagulatie, lasertherapie, camouflagetherapie en het aanpassen van leefgewoonten.

De behandelingen nemen niet de oorzaak van de rode vaatjes weg. Het is dan ook aan te raden om een aantal leefgewoonten aan te passen, zoals stoppen met roken, gematigd alcoholgebruik en voorzichtig zijn met blootstelling aan zonlicht. Daarnaast is het dagelijks gebruik van een zonbescherming een must.