Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /www/Ip/Request.php:244array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /www/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /www/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /www/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48assert(): Calling assert() with a string argument is deprecated in /www/Ip/Internal/Revision.php:44 Poikyloderma van Civatte

 

Poikiloderma van Civatte

Poikiloderma van Civatte is in 1923 door de arts Civatte beschreven en wordt ook wel zonnehals genoemd. Het gaat hierbij om een pigmentstoornis in combinatie met gesprongen haarvaatjes (teleangiëctasieën) gelokaliseerd op de door zon beschenen gebieden in de hals. Vaak is er een grillige, roodbruine verkleuring van de huid zichtbaar. Een andere naam voor poikiloderma van Civatte is erytrosis interfollicularis colli, wat ‘roodheid tussen de haarzakjes van de hals’ betekent.

 
Hoe ontstaat poikiloderma van Civatte?
Door veelvuldig blootstelling aan de zon ontstaan er meerdere gesprongen vaatjes (teleangiëctasieën) op de zijkant van de hals en/of decolleté. Door het zongebruik ontstaat er een schade aan het bindweegsel en het steunweefsel rond de vaatjes. Hierdoor verliest de huid elasticiteit en ontstaan er verwijde vaatjes, wat zichtbaar is als poikiloderma van Civatte.

Oorzaak van poikiloderma van Civatte
De voornaamste oorzaak voor het ontstaan van poikiloderma van Civatte is het zongebruik. Dit blijkt ook uit het feit dat de huid onder de kin vaak geen last heeft van de gesprongen haarvaatjes, omdat dit gebied niet in de zon komt. Andere oorzaken van het ontstaan van deze huidaandoening zijn:

  • Leeftijd: de huidaandoening komt vaker voor bij mensen ouder dan 30
  • Huidtype: mensen met een blanke huid hebben een hoger risico op het ontstaan van poikiloderma van Civatte
  • Geslacht: de aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen
  • Parfumgebruik: deze huidaandoening zou ook in verband staan met het gebruik van parfum in combinatie met de zon
  • Hormonen: de overgang bij vrouwen kan een trigger zijn voor het ontstaan

 
Verschijnselen van poikiloderma van Civatte
Bij poikiloderma van Civatte is een roodbruine verkleuring van de huid zichtbaar aan de zijkant van de hals. Vaak heeft het een grillige begrenzing, waarbij de huid onder de kin niet is aangedaan. Deze huid is onaangetast omdat daar geen zonlicht komt. Soms loopt het van de hals uit naar het borstgebied. De verkleuring is wat grillig, omdat de haarzakjes geen bloedvaatjes bevatten en dus niet mee rood verkleuren. Verder kunnen er witte of bruine pigmentvlekjes ontstaan in het gebied, ook als gevolg van zonneschade.

 
Behandeling van poikiloderma van Civatte
Omdat poikiloderma van Civatte ontstaat door zonneschade, is het heel erg belangrijk om de huid goed in te smeren met een zonnefactor. Het liefst met een SPF 30 of hoger. Dit voorkomt verergering van de klachten en zal ervoor zorgen dat het behandelresultaat langer aanwezig blijft. De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij poikiloderma van Civatte, zijn:

Voor meer informatie over de desbetreffende behandeling kunt u op de link klikken.