Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /www/Ip/Request.php:244array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /www/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /www/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /www/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48assert(): Calling assert() with a string argument is deprecated in /www/Ip/Internal/Revision.php:44 Naevus flammeus / Wijnvlek

Naevus Flammeus / Wijnvlek

Een naevus flammeus, oftewel een wijnvlek, is een aangeboren vaatafwijking die gekenmerkt wordt door een rode tot paarse vlek op de huid. Er worden gemiddeld vijf van de 1000 kinderen geboren met een wijnvlek. Een wijnvlek is dus bij de geboorte al aanwezig en groeit met de huid mee.

Hoe ontstaat een naevus flammeus?
Het is helaas nog onbekend hoe een naevus flammeus, oftewel een wijnvlek, precies ontstaat. Wel is er bekend dat het ontstaat door een verandering in de structuur van het DNA. Bij een wijnvlek zijn de bloedvaatjes in dat gebied sterkt uitgezet, waardoor er een rode/paarse vlek ontstaat.


Oorzaken van naevus flammeus
Het ontstaan van een wijnvlek is niet erfelijk bepaald. Verder is uit onderzoek gebleken dat het gebruik van medicatie, alcohol of drugs door de moeder tijdens zwangerschap geen extra risicofactor is voor het ontstaan van een wijnvlek. Hetzelfde geldt voor ziektes bij de moeder of een zwangerschapsvergiftiging.

 
Verschijnselen van naevus flammeus
Een wijnvlek is een rode vlek op het lichaam doordat er bloedvaatjes in de huid sterkt zijn uitgezet. De wijnvlek is bij de geboorte al aanwezig en zal meegroeien met de huid. Het is een onschuldige aandoening en kan dus nooit kwaadaardig worden. Een wijnvlek bevindt zich vaak in het gelaat, maar kan zeker ook op andere lichaamsdelen voorkomen. Naarmate iemand met een wijnvlek ouder wordt, kan de naevus flammeus dikker en donkerder worden. Verder is gebleken dat een naevus flammeus nooit spontaan zal verdwijnen.

 
Behandeling van naevus flammeus
Een naevus flammeus kan heel mooi behandeld worden, maar dit is per wijnvlek verschillend. Als de bloedvaatjes wat dieper in de huid liggen, kan het soms wat lastiger zijn om het helemaal weg te krijgen. De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij een naevus flammeus, zijn:

Voor meer informatie over de desbetreffende behandeling kunt u op de link klikken.