Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /www/Ip/Request.php:244array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /www/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /www/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /www/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48assert(): Calling assert() with a string argument is deprecated in /www/Ip/Internal/Revision.php:44 Couperose

Couperose (teleangiëctasieën)

Couperose is de aanwezigheid van veel uitgezette, verwijdde bloedvaatjes in het gezicht. De losse haarvaatjes worden ook wel teleangiëctasieën genoemd, en als deze in grote aantallen aanwezig zijn wordt het couperose genoemd. Couperose is een volkomen onschuldig verschijnsel op de huid, dat vooral bij mensen met een blanke huid voorkomt. Couperose wordt vaak als cosmetisch storend ervaren, omdat het de huid rood maakt.

 

Hoe ontstaat couperose?
Naar mate we ouder worden, wordt onze huid wat zwakker. Dit geldt ook voor de vaatwanden in ons lichaam. De oppervlakkige adertjes worden slappen en gaan verwijden, waardoor het typische beeld van couperose ontstaat. De wand van het bloedvaatje verliest dus zijn elasticiteit. Dit begint vaak met een paar verwijdde bloedvaatjes (teleangiëctasieën), maar naarmate dit toeneemt wordt het couperose genoemd.

 

Oorzaken van couperose
De precieze oorzaak van het ontstaan van couperose is helaas nog niet bekend, maar wel zijn er diverse factoren die couperose kunnen verergeren of die de kans op het ontstaan van couperose doen vergroten. Deze oorzaken zijn:

  • Erfelijkheid
  • Huidtype (hoe lichter de huidskleur, hoe groter de kans op couperose)
  • Veelvuldig blootstelling aan zonlicht
  • Chronisch gebruik van bepaalde crèmes met corticosteroïden en medicijnen (bloedverdunners)
  • Roken, alcohol gebruik en het eten van specerijen
  • Zwangerschap

Kenmerken van couperose
Couperose wordt vooral gezien op de wangen, neus en op de kin. Maar kan ook voorkomen op het voorhoofd en de hals, vaatvertekening in de hals wordt ook wel poikiloderma van Civatte genoemd (klik op de link voor meer informatie). De vaatjes zijn vaak rood, blauw of paars van kleur en door met een vingertop op het vaatje te drukken verdwijnt de roodheid vaak even. Sommige mensen ervaren klachten zoals branderigheid, prikkelingen, tintelingen of jeuk. Couperose komt vaak voor bij mensen met een licht huidtype en wordt meer bij vrouwen dan bij mannen gezien.

Vaak wordt couperose vergeleken met rosacea, maar er zit een groot verschil tussen beiden. Bij couperose is er alleen sprake van verwijde vaatjes, bij rosacea komen ook verschijnselen als bultjes, puskoppen en zwelling voor. Voor meer informatie over rosacea, klikt u hier.

Behandeling van couperose
De verwijde bloedvaatjes in het gelaat hebben geen functie meer voor uw lichaam, andere vaatjes hebben de functie overgenomen. Om deze reden kan couperose dus goed behandeld worden. Alle behandelingen die toegepast kunnen worden, nemen niet de oorzaak van het ontstaan van de vaatjes weg. Daarom is het aan te raden om een aantal leefgewoontes te veranderen, zoals het stoppen met roken, gematigd alcoholgebruik en voorzichtig zijn met blootstelling aan zonlicht. Verder is het dagelijks gebruik van een zonnebrandcrème een must. De behandelingen die de huidtherapeuten van Care Huid- en Oedeemtherapie uitvoeren bij couperose, zijn:

Voor meer informatie over de desbetreffende behandeling kunt u op de link klikken.