Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /www/Ip/Request.php:244array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /www/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /www/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /www/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48assert(): Calling assert() with a string argument is deprecated in /www/Ip/Internal/Revision.php:44 Chronische wonden

Chronische wonden

Een veel voorkomende chronische wond is een ulcus cruris, ook wel bekend als een open been. Een open been is een wond aan het onderbeen of de voet, die niet wil genezen. Een mogelijke oorzaak is een stoornis in het aanvoerende slagadersysteem of een stoornis in het afvoerende adersysteem.

Wanneer het aanvoerende slagadersysteem de oorzaak van de wond is, is er een vernauwing van de slagaderen aanwezig. Mogelijk krijgt het weefsel hierdoor te weinig bloed met zuurstof en voedingstoffen waardoor het weefsel zal afsterven. Op van nature slecht doorbloedde lichaamsdelen kan een wond (arteriële ulcus cruris) ontstaan, zoals aan de tenen, boven op de voet, aan de buitenzijde van het onderbeen of op het scheenbeen. Een arteriële ulcus cruris kan erg pijnlijk zijn.

In de meeste gevallen is een open been het gevolg van een stoornis in het afvoerende adersysteem. Deze stoornis heet chronische veneuze insufficiëntie (CVI), waarbij het zuurstofarme en afvalstofrijke bloed niet goed wordt afgevoerd. CVI kent een reeks aan symptomen, zoals een moe en zwaar gevoel in de benen, vochtophopingen (oedeem) rondom de enkels, kleine chronisch verwijdde bloedvaatjes aan de binnenzijde van de voet, spataderen en bruine en witte verkleuringen. Uiteindelijk kan er een wond (veneuze ulcus cruris) ontstaan. Deze wond komt voornamelijk voor aan de binnenzijde van het onderbeen rondom de enkel. Een veneuze ulcus cruris is meestal niet pijnlijk.

Behandelingen

 Mogelijke behandelingen zijn wondbehandeling, Ambulantie Compressie Therapie (zwachtelen) en de Therapeutisch Elastische Kous (steunkous).

Wondbehandeling

De huidtherapeut zal een aantal maal per week de wond verzorgen. De wond wordt schoongemaakt en opnieuw verbonden. De huidtherapeut kiest afhankelijk van de aard en het stadium van de wond de meest geschikte wondmaterialen om een zo optimaal mogelijk wondmilieu te creëren, zodat de wond kan genezen.

Ambulante Compressie Therapie

Na het verzorgen van de wond wordt het been gezwachteld. Dit is van belang om de bloedafvoer te bevorderen en zo een goede doorbloeding van de wond te krijgen. Door de zwachtel en door aanspanning van de kuitspier wordt het bloed richting het hart afgevoerd. Lopen of andere oefeningen van de kuitspier zijn van groot belang voor de werking van de zwachtel.

Therapeutisch Elastische Kous

Wanneer de wond gesloten is zal de huidtherapeut een Therapeutisch Elastische Kous (steunkous) aanmeten. Het dragen van een elastische kous is nodig om nieuwe wonden te voorkomen. De elastische kous dient u dagelijks te dragen.