Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /www/Ip/Request.php:244array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /www/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /www/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48array_key_exists(): Using array_key_exists() on objects is deprecated. Use isset() or property_exists() instead in /www/Ip/Internal/Translations/JsonLoader.php:48assert(): Calling assert() with a string argument is deprecated in /www/Ip/Internal/Revision.php:44 Beharing

Ongewenste haargroei

Vrijwel ons gehele lichaam is bedekt met haar. De mate van de haargroei is bij iedereen verschillend. Dit is afhankelijk van leeftijd, etnische afkomst, genetische factoren, hormonen en medicatie.

Haren hebben een levensloop die bestaat uit drie fasen:

  • De anagene fase, de groeifase, waarbij de haar vast zit aan de haarpapil. Dit is de voedingsbodem van het haarzakje, waaruit telkens een nieuwe haar groeit.
  • De katagene fase, de overgangsfase, waarbij de haar los is geraakt van de haarpapil.
  • De telogene fase, de rustfase, in deze fase wordt het haartje uitgestoten uit het haarzakje.

Er zijn twee soorten overbeharing: hypertrichose en hirsutisme.

Hypertrichose

Hypertrichose is overmatige haargroei op de plaatsen waar normaliter al haargroei is. Hypertrichose komt zowel bij mannen als vrouwen voor.

Hirsutisme

Hirsutisme is een vorm van overbeharing bij vrouwen waarbij het een mannelijk beharingspatroon betreft. Er groeien stugge, donkere haren op de bovenlip, kin, in de hals,op de rug, rond de tepels, op de borst, buik en/of bovenbenen. Een verhoging van androgene hormonen kan mogelijk de overbeharing veroorzaken. Wanneer deze hormoonproductie is toegenomen, door een genetische factor of medicatie, worden de haarzakjes gestimuleerd om donkere en stugge haren te maken. Hirsutisme kan ook optreden wanneer de haarzakjes overgevoelig zijn voor het androgene hormoon. Er is dan geen sprake van een verhoogde hormoonproductie.

Behandelingen

Mogelijke behandelingen bij ongewenste haargroei zijn elektrische epilatie en lasertherapie.